2008 december 02. kedd

VÁLASZTÁSOK 2008: A PSD+PC nyerte a romániai parlamenti választásokat

Hajszállal ugyan és az utolsó métereken, de újra a baloldal kapta a legtöbb szavaztot Romániában, Az RMDSZ-re közel 500 ezer szavazatot adtak le.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 december 01. hétfő

Vége a választásoknak - ki kivel alakít kormányt?

2008 december 30-án, a szavazóházak este kilenc órási zárásával véget értek a romániai parlamenti választások. Az eredményeket néhány órával ezután már tudni lehetett és azt is, egyedül egyik párt sem alakíthat kormányt.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 november 20. csütörtök

Opera- és operettgála Szatmárnémetiben

November utolsó hétvégéjén Szatmárnémeti lesz a régió 'könnyed - komolyzenei' fellegvára, a Dinu Lipatti Filharmóniába opera és operettgálát szervezett a Szatmári Magyar Hírlap.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 november 14. péntek

Bestseller játékok

Gears of War 2

PC-n a 2008 novemberi abszolút győztes a Fallout 3 lett, az Xbox 360-ra írt játékok esetében letette a garast a Gears of War2, a konzol-konkurens Playstation3 exkluzív játéka a LittleBigPlanet viszont talán kicsit alulmaradt.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 november 13. csütörtök

Kilencmillió dollárt nyert a pókervilágbajnok

Peter Eastgate

A dán Peter Eastgate nyerte meg a 2008-as World Series of Poker elnevezésű versenyt. A 22 éves hivatásos pókerjátékos a WSOP történetének legfiatalabb győztese.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 november 09. vasárnap

Meddig tarthat nyitva egy diszkó...

A szomszédság nyugalma érdekében a szatmárnémeti városvezetés beleszólna a diszkók, pubok, bárok, kávézók működési rendjébe, főleg ami a nyitva tartást illeti. Az ügyben közvitát tartanak.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 november 03. hétfő

PARLAMENTI VÁLASZTÁSOK 2008: A jelöltek sorrendje a szavazólapon

A november 1-i sorsolást követően az Szatmár Megyei Választási Iroda közétette a 2008 november 30-i, romániai parlamenti választások jelöltjeinek szavazólapokon való sorrendjét:  

Kategória: FŐOLDAL

2008 november 01. szombat

A 2008-as hitelválság és a majmok

Ha valakinek problémája lenne a jelenlegi pénzügyi válság megértésével, a következő tanmese segíthet:  

Kategória: FŐOLDAL

2008 október 29. szerda

Rallycross pálya Szatmáron

A Szatmári megyeszékhelytől huszon-egynéhány kilométerre rally-pálya nyílik 2008 október 31-én, pénteken. A pályát fenntartóktól öt autó bérelhető bárki számára, akinek B kategóriás jogosítványa van.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 október 23. csütörtök

Nincsenek hitelesítve a szatmári állóradarok

Minden jel arra mutat, hogy metrológiai jóváhagyás nélkül üzemelteti a kolozsvári Codec Kft. a Szatmár megyei hat állóradart. Ha ez így van, akkor az ezek által végzett mérések érvénytelenek!  

Kategória: FŐOLDAL

2008 október 21. kedd

Castelanii Zenei Fesztivál Nagykárolyban

A Nagykárolyi Művelődési Ház meghirdette a 2008-ban harmadjára megrendezésre kerülő Castelanii Fesztivált. A decemberi zenei fesztivál-verseny első díja 1.200 RON lesz!  

Kategória: FŐOLDAL

2008 október 21. kedd

Radarokat kérem ellenőrzésre felmutatni!

Radartrükkök: Amit minden autósnak tudni érdemes! Az utakon közlekedőknek is ugyanúgy vannak jogaik mint kötelességeik. Úgy, ahogy az előírt sebességhatárt nem szabad átlépni, úgy számonkérhető a rendőrtől azt, hogy gyorshajtás címén jogosan állította-e meg az autóst, vagy sem.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 október 17. péntek

2009-es érettségi menetrend

A Román Oktatási minisztérium elkészítette a 2009-es évi érettségi vizsgák ütemtervét, kiírta a 2009-es évi érettségi vizsgaidőpontokat.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 október 16. csütörtök

Hitelválság Szatmár megyében: van is, nincs is

Igenis érződik a nemzetközi pénzügyi válság hatása Szatmár megyében is, egyes vállalkozások esetében jobban, mások esetében kevésbé.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 október 15. szerda

Patriciu vagy Becali - Ki a leggazdagabb román?

Egymásnak ellentmondó adatokkal állt elő két fontos romániai sajtóorgánum az év vége felé hagyományosan megjelenő Leggazdagabb Román Toplistájában. Az Adevărul szerint Dinu Patriciu, a Capital szerint George „Gigi” Becali a ma élő leggazdagabb román.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 október 14. kedd

EMLÉKEZTETŐ: Faluszélen figyel az állóradar

A sofőrök 70%-a átlagosan négy nap alatt elfelejti ha állóradar elhelyezéséről szerzett tudomást korábban, áll egy kelet-európai autós szaklap felmérésében. Ezért fontos újra meg újra emlékeztetni az autósokat hol vannak ilyenek elhelyezve.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 október 11. szombat

Nagy hitelválság 2008: Mi az oka a pénzügyi krachnak?

Októberre Romániába is behömpölygött az Amerikában 2008 szeptember 15-én megindult csődlavina. Az országban viszonyítási alapnak vett euro ára három éve nem látott magasságokba szökött, sokan a pénzintézetek fizetésképtelenségétől tartva a bankokból is kivették a pénzüket. Pedig még az okát sem tudják…  

Kategória: FŐOLDAL

2008 október 10. péntek

DEPECHE MODE INTERJÚ. Fletcher: „Titok, hogy mi lesz az új album címe!”

Az október elején bejelentett 2009, nyári Tour of the Universe és persze a szintén 2009-re ígért új album kapcsán készített interjút az együttes tagjaival a romániai Evenimentul Zilei című napilap. Diana Barca a berlini Grand Hyatt Hotel egyik szobájában kapta mikrofonvégre Martin Gore-t és Andy Fletchert.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 október 08. szerda

A világ legszexisebb nője

Halle Berry 2008-ban

Halle Berryt, a negyvenkét éves Hollywood-i színésznőt választotta a világ legszexisebb nőjének az amerikai Esquire magazin. Nem látszik rajta, hogy már túl van a 40-en. Ja, meg az se, hogy van egy gyereke...  

Kategória: FŐOLDAL

2008 október 08. szerda

Itt a Webvidék 2009 őszi kiadása!

Október 6-án megindult a jelentkezés az eTransylvania és a Transindex települések közti vetélkedőjére, amelyben már minden romániai falu csapata részt vehet!  

Kategória: FŐOLDAL

2008 október 07. kedd

A Depeche Mode Pesten és Bukarestben

Depeche Mode

A 2009-ben induló Tour of The Universe során 28 helyszínen fog fellépni élőben a Depeche Mode.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 október 05. vasárnap

ANTI - NOBEL DÍJ 2008: Mikor kap több borravalót egy sztriptíztáncosnő...

Összefüggés van az éjszakai bárokban vetkőző nők peteérése és a munkájuk során begyűjtött borravaló között - egyebek közt ezért a tudományos felfedezésért adtak az idén anti-Nobel-díjat az Egyesült Államokban. Az elismerést kapók között magyar is akad: Tóth Ágota, aki az amőbák kognitív tudását kutatta néhány japánnal együtt.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 október 04. szombat

Parlamenteri nyugdíjemelés sufniban

Biztos, ami biztos alapon kétszáz és kétezer lej közötti nyugdíjemelést szavaztak meg maguknak két két hónappal a parlamenti választások előtt a román honatyák. A sufniban meghozott határozatról ma meg már egyikük sem akar tudni.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 október 02. csütörtök

Oktoberfest 2008: sör, csajok, meg minden

Nyílt titok, hogy férfiember nem csak a sör miatt megy el a müncheni Oktoberfestre. Meg nem is a kísérőnek kínált sóstangli miatt. Hanem azok miatt akik ezt felszolgálják, azaz a bögyös-faros bajor menyecskékért.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 október 01. szerda

Partiumi Keresztény Egyetem: akkreditálva!

Újabb államilag elismert egyetemmel bővült az erdélyi magyar nyelvű felsőoktatási paletta, miután 2008 szeptember utolsó napján a román képviselőház is rábólintott a PKE akkreditálására.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 szeptember 30. kedd

PARLAMENTI VÁLASZTÁSOK 2008: Szatmár megyei képviselő- és szenátorjelöltek

Végleges mind a négy versenyképes párt Szatmár megyei jelöltjeinek listája. A politikusok a 2008 november 30-i parlamenti választásokon szállnak versenybe. Talán nem véletlen, hogy a PD-L mindegyik jelöltjének keresztneve Ioan.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 szeptember 29. hétfő

Az 500 legjobb film a világon

Valakik már megint csináltak egy Minden idők legjobb filmjei toplistát, ez most nem százasra, hanem ötszázasra sikerült. A Keresztapával az élen.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 szeptember 28. vasárnap

A világ legdrágább parfümje: 3.000 euro/üvegcse

Hat fogyott eddig a román fővárosban egy éve árusítani kezdett méregdrága parfümből. A Clive Christian Ház árképzése elég korrekt: 30 milliliternyi a különlegességből (cakli-pakli), 3.000 euróba kerül.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 szeptember 28. vasárnap

PARLAMENTI VÁLASZTÁSOK 2008: Amit a Szatmár Megyei Választási Irodáról tudni kell

elnök: Gheorghe Bolduţ alelnök: Mihaela Lazăr szóvivő: Paula Stefan tel.: 004/0261-710.291  

Kategória: FŐOLDAL

2008 szeptember 27. szombat

Sziget 2008: 400.000 € profit

A Sziget Kft. első számításai szerint a budapesti Sziget Fesztivál százmillió forintot meghaladó többlettel zárt, és a látogatók száma elérte a 385 ezret.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 szeptember 27. szombat

MSN, Y!, Skype, stb. kisokos - kezdőknek és haladóknak

Dívik a chatelés munkahelyen és odahaza, tömegek ülnek egész nap a Mess-en, a Yahoo Messengeren, Skype-on, meg hasonló chatprogramokon. Valódi új nyelvet hoztak be ők a köztudatba, főleg az általuk használt rövidítések és szóhasználat által.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 szeptember 25. csütörtök

Két internethálózat van a Földön

Egymással párhuzamos internethálózatok működnek ma a Földön állítják az European E-Scientific Instruments tudósai. A tudományos intézet szakemberei szerint, a vonatsínekhez hasonlóan egymástól párhuzamosan felépített, egymást sehol sem keresztező world wide web-en szörfölünk.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 szeptember 24. szerda

Darius Ţânţaş-ügy - Országos botrány lett a szatmári balesetből

Egy ilyen gépet taposott Ţânţaş

Kedd este, a legnézettebb romániai hírcsatornán tárgyaltak egy 2008 szeptember ötödikei közúti balesetet, amit egy meggondolatlanul előző avasfelsőfalui fiatal okozott. Első hallásra fura, hogy miért ekkora figyelem egy elhamarkodott előzésnek, de aztán kiderült, hogy okozóját külföldön ápolják - feleslegesen -, gyorsan vezetett - jogosítvány nélkül -, és szülei - Radu Berceanu demokrata párti szenátor, volt román szállításügyi miniszter szerint is -, kétes ügyeket visznek.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 szeptember 23. kedd

Háztűznézőben a Nokiánál - szeptemberi újdonságok

Nokia N96

Jön a nyakatekert nevű 5310 Express Music Comes with Music, van már Ákosmobil, lehet áhítozni az N72-esre, 2.000 lejnél kevesebbe kerül az N95 trónjára törő Nokia N96.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 szeptember 23. kedd

Sztárok a fejükre estek - tv2-kalandshow novembertől

... s vadakat terelő juhász.

Sztárok a fejükre estek címmel késő ősszel indul a TV2 és Frei Tamás közös élő kalandshowja, amelyben tíz ismert magyar közéleti személyiség - köztük Bódi Guszti és felesége, Margó, Kozsó, valamint Horváth Ágnes volt egészségügyi miniszter -, izgalmas, veszélyekkel teli küldetésre indul Afrika távoli, vadregényes országaiba, Zambiába és Botswanába.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 szeptember 22. hétfő

Elvitték a magyar lottó-főnyereményt

A 28 hete, azaz 2008 márciusa óta halmozódó nyereményt, amely adómentesen 2.958.307.350 forintra, (mintegy 44 millió új lejre), rúg egyetlen játékos nyerte meg.

Kategória: FŐOLDAL

2008 szeptember 20. szombat

Amit jó tudni szüretkor - 12 jótanács

Lassan itt a szüretidő, következzék itt egy tucatnyi nélkülözhetetlen tanács, amiket ildomos betartani azoknak, akik idén is szeretnék túlélni ezt a remek őszi munkálatot.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 szeptember 18. csütörtök

Legszebb mellek 2008

I. Jessica Simpson

Az amerikai InTouch magazin felmérésére válaszolók szerint ebben az évben Jessica Simpson keblei bizonyultak a leggyönyörűbbeknek a világon. A második legszebb ikerdomborulat Tyra Banks testét dísziti, Scarlett Johansson mellei a harmadik helyre hozták be viselőjüket. Carmen Electra a negyedik lett a sorban.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 szeptember 18. csütörtök

Pendrive-ot minden diáknak!

Ha számítógépet nem is, de USB sticket kapnak jövő évi iskolakezdéskor a romániai középiskolai diákok. Legkevesebb négy gigásat. Hip-hip-hurrá!  

Kategória: FŐOLDAL

2008 szeptember 17. szerda

112: Vége a játéknak!

Az 112 diszpécserirodája

Le kell szokniuk a romániai telefonbetyároknak arról, hogy unalmukban a sürgősségi számot hívják! 2008 november végétől nyomukra bukkanhatnak a hatóságok, a bevezetésre váró, amerikai filmekből ismert helymeghatározó segítségével, úgyhogy aki az 112-őt chat-elésre használta, kereshetnek maguknak más szórakozást.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 szeptember 16. kedd

Szatmárnémetin át tér haza a Robur-expedíció Pekingből

Roburral Pécelről Pekingbe (az Olimpiára), majd vissza. Huszonötezer kilométer egy 1988-as évjáratú leharcolt mikrobuszban nem semmi teljesítmény. Pár napja hazaindultak, útjuk Erdélyen keresztül vezet, várhatóan szeptember végére érnek Szatmárnémetibe.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 szeptember 15. hétfő

Google izék - haszontalan, de vicces

Az időmilliomos Google-programozók nemcsak a Chrome-ban, de magában a Google keresőben is elrejtettek mindenféle scripteket. Remélem sikerült mindet összegyűjteni.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 szeptember 13. szombat

Meddig tart az idei tanév?

A 2008/2009-es évi romániai elemi-, általános iskolai és középiskolai tanév 2008 szeptember 15-én kezdődik és 2009 június 13-ig tart. Az oktatási időszak két iskolai félévből, 35 iskolahétből és 172 iskolanapból áll - hacsak közbe nem jön valami.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 szeptember 12. péntek

Megkezdődött a Főtér Fesztivál Nagybányán

Ilyenkor mindenki Nagybánya felé veszi az irányt, mert a szeptember 12-14 között zajló Főtér Fesztivál az előadások és koncertek mellett szabadtéri szórakoztató vetélkedőkkel várja a nagyérdeműt.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 szeptember 11. csütörtök

Ez lett volna ha befuccsol a részecskegyorsító

Fantáziavideó arról, mi történt volna a Földdel, ha megtörténik amitől mindenki félt és mégis senki sem tartott: beadja a kulcsot a CERN szupergyorsítója. A civilizáció fekete lyukba vész.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 szeptember 11. csütörtök

Az űrből is látszó megabuli készül Dubaiban

Olyan óriási buli ígérkezik a dubai Atlantis Hotel avatóján, hogy az az űrből is látható lesz ígéri a pénzzel kirakott bulifelelős. És az se semmi, hogy a pekingi olimpia tüzijátékát készül ugyanezen alkalomból lepipálni.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 szeptember 11. csütörtök

Lovasnap Mezőfényen - a tizedik

2008 szeptember 14-én vasárnap 11 órától kezdődik a tizedik mezőfényi Lovasnap.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 szeptember 10. szerda

Szatmári énekes vadászta le az aranyszarvast

Răzvan Krivach nyerte a 2008-as Aranyszarvas Dalfesztivált. A második a svéd Biondo, a harmadik a szintén romániai Tony Poptămaş & The Desperado lett. Dancs Annamari, az est egyetlen magyarja közönségdíjat vihetett haza.  

Kategória: FŐOLDAL

2008 szeptember 09. kedd

Szatmár: Faluszélen figyel az állóradar

Doba, Păulean, Szopor (Supur) és Gombáspuszta (Ciuperceni) mindkét végén lesi áldozatait a tervezett 13-ból már üzembe állított 6 darab 24/24-ben üzemelő állóradar!  

Kategória: FŐOLDAL

2008 szeptember 09. kedd

Google Chrome kisokos - tippek, trükkök

Következzék itt pár Chrome kulisszatitok, úgy látszik még kész sincs az új trónkövetelő, de a fejlesztők pár érdekességet elrejtettek a sorok közt. Következzék itt pár billentyűparancs, easter egg előhívás, hotkeyek és parancsok a rejtett funkciók elérése érdekében...  

Kategória: FŐOLDAL