2008.11.02 17:08

PS3, vagy Xbox360: Melyik játékkonzolt?

  Flattr this
 

A különböző számítógépes hardverek és a PC-s szoftverek borsos ára arra készteti a játékos kedvű vásárlót, hogy alaposan átgondolja a választást: számítógépet vegyen vagy konzolt. XBox-ot, Wii-t, vagy Playstation? Összeállításunkban néhány szempontot kínálunk a választáshoz.

A játékra használt gépek folyamatos fejlesztést igényelnek, az újabb és újabb játékok növekvő hardverigénye miatt gyakorlatilag állandóan költenünk kell PC-nkre.

A frissen megjelenő játékok futtatása évi százezer forintos beruházást is igényelhet. Az újabb generációs konzolok vitathatatlan előnye, hogy a frissen megjelenő játékok több évig is versenyképesek maradnak a PC-kkel. Kevésbé hozzáértő felhasználók számára az sem lebecsülendő szempont, hogy nem kell alkatrészcserékkel, összehangolással és beállításokkal bajlódniuk: a konzolra vásárolt játék minden további nélkül használható.

az akció szerelmeseinek

A választásnál azt is át kell gondolnunk, milyen típusú játékok érdekelnek minket (vagy csemeténket). Konzolokra elsősorban akció- és sportjátékok, illetve szimulátorok jelennek meg, stratégiai játékok ezen a területen gyakorlatilag nincsenek. A PC-tulajdonos stratégiai játékosok amúgy sem kényszerülnek állandó számítógép-fejlesztésre, hiszen ezek a játékok igénylik a legkevésbé erős gépeket. Az online játékosoknak szintén a PC ajánlható. Bár történnek próbálkozások konzolos multiplayer-közösségek kialakítására, a legnagyobb játékválaszték és legszélesebb alkalmazói kör még messze a PC-világban van.

kizárólag játékra tervezve

A játékipar logikája szerint az igazán nagy érdeklődésre számot tartó játékok először konzolra jelennek meg, ezután – néhány hónap vagy akár egy év múlva – vásárolható meg a PC-s verzió. Vannak persze „exkluzív” játékok is, ezek kizárólag valamelyik konzolra jelennek meg. Természetesen a legtöbb játék PC-n érhető el, mivel még mindig ez jelenti a legnagyobb piacot. A konzolokra tervezett játékok többségét – igaz, sokszor jelentős késéssel – PC-re is átírják, míg a különböző konzoljátékok között alig van átjárás (kevés játék jelenik meg XBoxra és Playstationre is).

Viszonylag kevés a magyar nyelven forgalmazott szoftver. A PC-játékok előnye, hogy a legtöbbjükhöz valamelyik internetes oldalról letölthető a magyarítás, a konzoloknál természetesen ez nem elérhető. A számítógépes játékokhoz letölthetők még különböző mod-ok, plusz térképek vagy tárgyak, speciális tulajdonságok a karakterekhez vagy egyéb kiegészítők.

konzolra drágább a játék

A játékok borsos ára miatt nem érdektelen összehasonlítani, mennyit kell költenünk a továbbiakban a szoftverekre. Új játékoknál nem ritka a 150-200 RON feletti ár sem. A konzolos játékok általában drágábbak, már csak azért is, mert az árak idővel sem zuhannak olyan mélyre, mint PC-s párjaik esetében.

XBox vs. Playstation

Az internetes „Melyik a jobb?” típusú fórumokon régóta ádáz harc dúl az XBox- és Playstation-használók között. Bár egyéb termékek is megjelentek már a konzolpiacon, ez a két márka örvend a legnagyobb népszerűségnek. Főképp az utóbbi évek kiemelkedő eladási statisztikája miatt említhető meg a Nintendo Wii, ami sajátos kezelésével hívja fel magára a figyelmet: mozgásérzékelős irányítókarja segítségével a szobában ugrándozva teniszezhetünk vagy küzdhetünk.

Az eredeti ötlet még nem nőtte ki magát, alig néhány játék kapható ehhez a konzolhoz, és a grafikai megjelenítés sem üti meg a versenytársak által felállított mércét.

újabb kihívások, folyamatos fejlesztések

A Playstation 2 sok éven át a legnépszerűbb konzolnak számított, még ma is sokan veszik. Viszonylag barátságos ára (600-700 RON) és alsó-középkategóriás PC-knek megfelelő grafikai megjelenítése mellett előnye, hogy rendszeresen játékokat fejlesztenek ki hozzá.

A Sony legújabb, Playstation 3 konzolja játékélményben és árfekvésben (1500 RON körül) egyaránt túltesz elődjén. A legújabb, tényleg pazar grafikájú játékok a PS2-re már nem, csak PS3-ra jelennek meg, sőt egyéb extrákat is kínál: online játéklehetőség és chatelés, a DVD mellett Blue-ray disc olvasása. A Sony ez utóbbi funkcióra a legbüszkébb, bár hozzá kell tennünk: inkább hosszú távon lehet érdekes, ma még egyetlen játék sem jelent meg Blue-ray lemezen.

népszerűbb az Xbox360

Az XBox 360 jelenleg talán a legnépszerűbb konzol, a 2008-ban az egy gépre jutó eladott szoftverek számában legalábbis Európa-szerte felülmúlja versenytársait. Az XBox-játékosok szerint multimédiás funkcióit tekintve ez a készülék többet tud a többi konzolnál, divx-filmek és mp3 lejátszására is képes. Jelenleg négyféle változata kapható: a régebbi Core pakk, az Arcade pakk, a Premium és a jelenlegi csúcsnak számító Elite pakk.

A Playstastion és XBox összehasonlításában jórészt szubjektív szempontok említhetők:

− Némileg különbözik a kezelőkar, a sajátját mindkét tábor kézre állóbbnak tartja.

− Grafikai különbségeik normál képernyős tévéhez csatlakoztatva alig észrevehetőek, ugyanaz a játék mindkét konzolon kiválóan élvezhető. A két konzolon forgalmazott játékok színei némileg eltérnek, kissé más árnyalatúak.

− Megbízhatóság tekintetében sem lehet panasz egyik gépre sem, bár korábban sok szó esett az XBox 360 gyakori hűtőventillátor-problémáiról.

a PS3 játékkínálata kicsit nagyobb, mint az XBox-é

A választásnál elsősorban a játékkínálatot érdemes megvizsgálni: a játékok nagyjából ugyanabban az árfekvésben kaphatók, viszont a PS3-kínálat némileg nagyobb, mint az XBox-os, ráadásul a PS3-gépeken a PS2-játékok is játszhatók. Mindemellett érdemes végignézni, melyik konzolra milyen játékok jelennek meg.

Forrás: [Fogyasztók/Mizik Marcell]



volt/lesz:

#worldmusic23#zachergaborsm#bálintnap23
2024. március 29. péntek,
Ma Auguszta, holnap Zalán ünnepli a névnapját.
Küldök neki(k) képeslapot.
A hírességek közül ma ünnepli a születésnapját: Elle MacPherson, Jennifer Capriati, Kosztolányi Dezsõ, Terence Hill, Zimány Linda.

A RNB mai RON árfolyama

• SZAVAZZÁ' •

SZERINTED KI A LEGÁLLATABB?















régi szavazások