2009.05.18 15:42

A Németi Református Egyház iskolájának története

  Flattr this
 

Szerző: Ábrám Sárközi Lídia, dr.
Kiadó: Scriptor Alapítvány
Kiadás éve: 2009
Ár: 12.00 RON

— Jelen összeállításom által méltó emléket szeretnék állítani mindazoknak, akik a gyermekek nevelését, tanítását intézték és lelkiismeretes munkával végezték a századokon át. Megláthatjuk ez összeállításból, hogy az uralkodók is, a püspökök, esperesek, és természetesen az egyházközségek vezetői is mindég elsőrendű feladatuknak tekintették az ifjúság sorsát, az eljövendő generáció vallásos erkölcsben való nevelését. Ez a több évszázados, generációról generációra való nevelés adta azt az erőt e kis nemzetnek, hogy fennmaradt a történelem nagyon is viharos eseményei után is.

Ugyanakkor a tanítók, lelkésztanítók, kántortanítók sokrétű tevékenysége, állandóan változó életük folyása is megtudható e sorokból. A legnagyobb tiszteletet érdemlik az utókor részéről,- amiért szűkös fizetés mellett, nehéz élet- és lakáskörülmények ellenére is mindég becsületesen végezték munkájukat. Nagyon sok tanító sorsa tragikusan végződött, fiatalon vesztették el életüket, mások magas kort és nagy társadalmi megbecsülést értek meg.

Arra is rámutat ez írás, hogy a Németi Egyház vezetői milyen küzdelmesen, apró tételekben rakták össze azt az anyagi alapot, mellyel iskolákat tudtak építeni, szépíteni, korszerűsíteni, mely iskolák nagy része végül is állami kézbe került.-

A szerző


Megrendelhető: Erdélyi Virtuális Antikvárium és Könyvesbolt



volt/lesz:

#worldmusic23#zachergaborsm#bálintnap23
2024. március 28. csütörtök,
Ma Gedeon, Johanna, holnap Auguszta ünnepli a névnapját.
Küldök neki(k) képeslapot.
A hírességek közül ma ünnepli a születésnapját: .

A RNB mai RON árfolyama

• SZAVAZZÁ' •

SZERINTED KI A LEGÁLLATABB?















régi szavazások