2008.10.06 18:44

Világnapok, nemzetközi jeles napok

  Flattr this
 

Évről évre világnapok révén emlékeznek a múlt jeles eseményeire és kezdeményezéseire a Föld minden sarkában. Jó tehát tudni azt, hogy éppen melyik világnap van napirenden.

JANUÁR:
Január 01.: A béke világnapja
Január 06.: Vízkereszt vagy Háromkirályok napja, A farsang kezdete     
Január 22.: A Magyar Kultúra napja. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását.
Január 26.: Nemzetközi vámnap A brüsszeli székhelyű Vám Együttműködési Tanács megalakulásának napját 1983 óta ünneplik a világban. Romániában 1996-ban tartották meg először.
Január 27.: A Holokauszt Emléknapja. Az ENSZ közgyűlése 2005-ben január 27-ét, az auschwitz-birkenaui haláltábor 1945-ös felszabadításának napját Holokauszt Emléknappá nyilvánította.
Január 30.: A Lepra elleni Harc Világnapja. A betegséget korábban már legyőzöttnek hitték, világszerte azonban még ma is milliós nagyságrendben jelentkezik. A lepra kórokozóját 1873-ban Gerhard Hansen norvég orvos izolálta.
Január 31.: A Béke napja

FEBRUÁR:
Február első csütörtöke: Választások Világnapja. A Közép- és kelet-európai Választási Szakértők Egyesülete (ACEEEO) 2005-ben kezdeményezte minden év februárjának első csütörtökén, mert a legtöbb választásokkal kapcsolatos nemzetközi egyezményt ezen a napon írták alá. A világnappal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy milyen fontos a szabadválasztás joga, amit az emberek a világ minden részén szeretnének gyakorolni.
Február 02.: A vizes élőhelyek világnapja
Február 02.: Szerzetesek Világnapja. A katolikus egyház 1997 óta ünnepli ezen a napon II. János Pál kezdeményezésére azt a mintegy egymillió férfit és nőt, akik szerzetesként élik életüket.
Február 03.: Szent Balázs napja. Örmény származású katolikus püspök, vértanú ünnepe. Ő a torokfájásban szenvedők és a birkanyírók védőszentje.
Február 03.: Rejtvényfejtők Világnapja.
Február 04.: Rákellenes Világnap. 2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét a Rák Világnapjává nyilvánította.
Február második vasárnapja: A Házasság Világnapja. A kezdeményezés 1981-ben indult útjára az Amerikai Egyesült Államokból, amikor Bálint (Valentin) napon Baron Rouge város polgármestere, Louisiana állam kormányzója és a katolikus egyház meghirdette a „Hiszünk a házasságban” elnevezésű akciót. A program 1983-ban nyerte el a házasság világnapja elnevezést és február második vasárnapját jelölték ki megünneplésére.
Február 11.: A betegek világnapja. 1993 óta, II. János Pál pápa kezdeményezésére ünneplik. A világnap célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, illetve segítse elő a szenvedés megértését.”
Február 14.: A szerelmesek napja. Szent Bálint (Valentin), a szerelmesek védőszentjének ünnepe.
Február 14.: Epilepsziával élők napja. Valentin az epilepsziások védőszentje is, a Nemzetközi Egészségügyi Szervezet (WHO) kezdeményezésére tartják.
Február 21.: Nemzetközi Anyanyelvi Nap. Banglades javaslatára az ENSZ 1999-ben február 21-ét Nemzetközi Anyanyelvi Nappá nyilvánította. 2000-ben ünnepelték először. A világnapot annak emlékére tartják, hogy 1952-ben Bangladesben az urdut nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé, noha a bangladesiek anyanyelve a bengáli. Dakkában a diákok fellázadtak az anyanyelv elnyomása ellen.
Február 22.: Bűncselekmények áldozatainak napja - 1990.febr. 22-én tette közzé az Európai Tanács a bűncselekmények áldozatainak chartáját, és ez a nap azóta az európai kontinens számos országában az áldozatok napja.
Február 28.: Kalevala napja. A finn nép ünnepe.
Február utolsó vasárnapja: Az idegenvezetők napja.

MÁRCIUS
Március 01.: A Polgári Védelmi intézmények világnapja
Március 01.: A nukleáris fegyverek elleni harc nemzetközi napja. 1954. március 1-jén az Egyesült Államok hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre a Bikini-szigeten. A Csendes-óceánon tevékenykedő Fukuru Maru japán halászhajó legénységét radioaktív sugárfertőzés érte. Az 1954-ben történt tragikus események emlékére 1964 óta Japánban Nemzeti Békenapot tartanak március 1-jén.
Március 03.: A békéért küzdő írók világnapja. 1984-ben a Nemzetközi Pen-Club hirdette meg.
Március 08.: Nemzetközi Nőnap. A nemzetközi szocialista nőmozgalom II. konferenciáján, 1910 augusztusában Koppenhágában határozták el, hogy megemlékeznek arról a 40 ezer textil- és konfekcióipari munkásnőről, akik 1857. március 8-án béregyenlőségért és munkaidő-csökkentésért sztrájkoltak.
Március 14.: Nemzetközi Pí nap. Március 14 = 3.14. 1879-ben e napon született Albert Einstein.
Március 14.: Gátellenes világnap
Március 15.: A Magyar Köztársaság Nemzeti Ünnepe. A modern parlamentáris Magyarország megszületésének a napja. Az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. 1989-ben először volt munkaszüneti nap. 1990-től hivatalos nemzeti ünnep, és ezen a napon osztják ki a Kossuth- és Széchenyi-díjakat.
Március 15.: A Magyar Sajtó napja. 1848-ban ezen a napon nyomtatták az elsõ szabad magyar sajtó termékeit: a 12 pontot és a Nemzeti dalt.
Március 15.: Fogyasztóvédelmi Világnap. Március 15-én tartják meg a Fogyasztóvédelmi Világnapot annak emlékére, hogy John F. Kennedy amerikai elnök 1962-ben ezen a napon hirdette ki a négy alapvető fogyasztói jogot összefoglaló történelmi nyilatkozatot. Ennek a nyilatkozatnak köszönhetően került nemzetközileg elismerésre a kormányok és az Egyesült Nemzetek Szervezete által az a tény, hogy minden állampolgár fogyasztóként alapvető jogokkal rendelkezik.
Március 19.: A cigányság világnapja
Március 21.: Rasszizmus elleni Világnap.
Március 21.: A Költészet Világnapja. Március 21-én ünneplik a Költészet Világnapját. Bevezetését a marokkói kormányzat kezdeményezte 1998-ban, amikor az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO) intézett levélben javasolta egy nemzetközi költészeti nap kijelölését.
Március 21.: Szent Benedek napja.
Március 21.: A Planetáris Tudat Világnapja. A Planetáris Tudat Világnapja hagyományt teremtve ünnepli a globális tudatosságot, azt az eszmeiséget, hogy az ember felismeri és átérzi: az emberiség egységes.
Március 22.: A Víz világnapja. Az 1992. évi dublini környezetvédelmi világkonferencia javaslatára.
Március 23.: Meteorológiai világnap. Az 1873-ban alapított Nemzetközi Meteorológiai Szervezet utódaként 1950. március 22-én Genfben megalakult a Meteorológiai Világszervezet (WMO). A szervezet 1951-ben kezdte meg működését, majd 1961. március 23-án újjáalakult.
Március 24.: Tuberkolózis világnap. Koch Róbert 1882. márc. 24-én ismertette a TBC kórokozójának, a Koch-bacillusnak a felfedezését. A WHO 1996-ban nyilvánította világnappá.
Március 24.: Ifjúsági Világnap.
Március 26.: Dokumentumszabadság Világnapja. A Dokumentumszabadság Világnapja olyan alulról jövő kezdeményezés, amely a szabad dokumentum-formátumok és nyílt szabványok terjesztését tűzte ki célul. A dokumentumszabadság azt jelenti, hogy mindenki szabadon hozhat létre, küldhet, menthet el elektronikus dokumentumokat anélkül, hogy egy adott cég saját tulajdonú szoftverjét kellene használnia.
Március 27.: Színházi világnap. A Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése 1962-ben elhatározta, hogy megemlékeznek a Párizsban működő Nemzetek Színházának 1957-es évadnyitójáról. Magyarországon 1978 óta ünnepeljük „Thália papjait”.

ÁPRILIS
Április 02.: Az Autizmus Világnapja. 2008-tól kezdődően április 2-át az ENSZ az Autizmus Világnapjává nyilvánította, ezzel próbálva ráirányítani a világ figyelmét az autista emberek problémáira. Az autista ember nehezen alakít ki kapcsolatokat, nem észleli megfelelően a másik ember érzéseit.
Április 02.: A Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja. 1967 óta tartják világszerte a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának (IBBY) szervezésében, Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján. Megünneplésének célja, hogy a gyermekekkel megszerettessék az olvasást, a könyveket.
Április 03.: Csillagászati Világnap
Április 07.: Egészségügyi Világnap. Annak nyomán tartják, hogy 1947-ben megalakult a WHO. Az egészségügyi világszervezet célja a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása, továbbá a környezet aktív védelme.
Április 08.: Az Emberszeretet Világnapja.
Április 10.: Nemzeti Rákellenes Nap.
Április 11.: A költészet napja. 1964 óta József Attila születésnapjára emlékezve ünneplik.
Április 12.: Űrhajózási világnap. 1961-ben ezen a napon a Szovjetunióban Föld körüli pályára bocsátották a világ első, embert szállító űrhajóját, fedélzetén Jurij Alekszejevics Gagarin repülőőrnaggyal.
Április 14.: Könyvtárosok Világnapja. Az ALA és az IFLA szervezetek kezdeményezésére a The Campaign for the World's Libraries keretében könyvtáros egyesületek világszerte programokat szerveznek, reklámkampányt folytatnak, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a könyvtárak és könyvtárosok nyújtotta értékekre.
Április 18.: Műemlékvédelmi Világnap.
Április 22.: A Föld Világnapja. 1970-ben az Egyesült Államokból indult el a világméretű környezetvédelmi akciónap. Célja, hogy tiltakozó akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.
Április 22.: A Holocaust Világnapja Az ún. Jom Hásoá, a Pusztítás Gyásznapja Izraelben. Szerte a világon a kegyetlen fájdalom napja.
Április 22.: Az Ápolók Világnapja
Április 23.: Könyv és Szerzői Jog Világnapja. 1995-ben az UNESCO - katalán - javaslatra - a Könyv Napjává nyilvánította április 23-át azzal a kiegészítéssel, hogy az egyben a Szerzői Jogok napja is legyen - különös tekintettel az Internet és az online-adatbankok gyors elterjedésére. Április 23-án halt meg William Shakespeare és Miguel de Cerventes is, de a katalánoknak ez a nap védőszentjük - Sárkányölő Szent György - napja. Így ott ezen napon emlékeznek meg a „rózsákról és a könyvekről”, mert a legenda szerint Szent György a IV. században az általa megölt sárkány véréből kinőtt rózsát a megmentett hercegnőnek ajándékozta.
Április 26.: A Szellemi Tulajdon Világnapja. Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) 26. ülésszakának határozata alapján április 26-a a Szellemi Tulajdon Világnapja, amelyet először 2001. április 26-án ünnepelték meg.
Április 27.: Vakvezető Kutyák napja. 1994-ben ünnepelték meg először, a Nagy-Britanniában levő vakvezető Kutyakiképző Iskolák Világszövetségének ötlete nyomán.
Április 28.: Testvérvárosok világnapja 1957. április 28-án a franciaországi Aix-les-Bains-ban megalakult a Testvérvárosok Világszövetsége (UTO). E napot a városok közötti együttműködés érdekében ünneplik.
Április 29.: Táncművészet világnapja. A Nemzetközi Színházi Intézet 1981. évi madridi közgyűlésének kezdeményezésére 1982-ben ünnepelték meg először, megemlékezve Jean G. Noverre francia balett-táncos, az egyetemes táncművészet nagy megújítójának születésnapjáról.

MÁJUS       
Május 01.: Munkavállalók Szolidaritási napja. 1890 óta a munkások nemzetközi ünnepe.
Május első vasárnapja: Anyák napja. Az amerikai eredetű hagyományt Magyarországon a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg. Az első megemlékezést 1925-ben szervezték.
Május 02.: Az Esélyegyenlőség Napja.
Május 03.: Nemzetközi Sajtószabadság Napja. Az ENSZ 1991 őszén nyilvánította május 3-át a Nemzetközi Sajtószabadság Napjává, annak emlékére, hogy 1991. május 3-án tették közzé a Windhoek Nyilatkozatot, amelyben az afrikai népeknek a független és pluarista sajtóhoz való jogát fogalmazták meg. Ezen a napon világszerte megemlékeznek azokról az újságírókról, akiket munkavégzésük közben gyilkoltak meg.
Május 04.: Tűzoltók napja. 1991 óta ezen a napon emlékeznek meg a tűzoltók védőszentjéről, Szent Flóriánról.
Május 05.: Európa Napja. Az 1945 május 5-én Londonban megalakult Európai Tanács Miniszteri Bizottsága 1964-ben határozta el a nap megünneplését. 1950. május 9-én történt a mai Európai Unió létrehozásához vezető első lépés megtétele.
Május 08.: A Nemzetközi Vöröskereszt napja. 1828. május 8-án született Henri Dunant svájci író, aki 1859-ben szemtanúja volt a solferinói ütközet sebesültjei tragikus pusztulásának. Ennek következtében megalapította a Nemzetközi Vöröskereszt segélyszervezetét. Az ún. Genfi Egyezmény egy évvel késõbb jóváhagyta. Magyarország 1881-ben csatlakozott a vöröskeresztes mozgalomhoz.
Május 08.: Az anya nélkül nevelkedő gyermekek napja
Május 10.: A madarak és fák napja. 1902-ben Párizsban az európai államok egyezményt kötöttek a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében.
Május 10.: Mentők napja. E napon kitüntetéseket, emlékérmeket adnak át az életmentésben élen járó orvosoknak, mentősöknek.
Május 12.: Ápolónők világnapja. 1820-ban ezen a napon született Florance Nightingale brit ápolónő, aki tevékenységével a krími háborúban szerzett érdemeket.
Május 13.: Az egészség és a biztonság nemzetközi napja a bányaiparban     
Május 15.: Az állat- és növényszeretet napja.
Május 15.: A család nemzetközi napja. 1994-ben az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), kezdeményezte.
Május 16-17.: A telefonos lelki-elsősegély szolgálat napja.
Május 17.: Távközlési világnap. Az ITU határozata alapján tartják, megemlékezve az egyesület 1865-ös párizsi alapításáról.
Május 18.: Az Internet Világnapja. Ekkor tartják az Internet Világnapját az ITU kezdeményezésére, amely a fejlődő és a fejlett országok közötti digitális szakadék felszámolását tekinti fő céljának, hiszen a Föld lakosságának többsége még nem élvezheti a modern telekommunikáció előnyeit, noha napjainkban rohamtempóban terjednek a fejlett távközlési technika eszközei. A világméretű számítógépes hálózat, az internet, amely a különböző rendszerű számítógépek között egy egységes hálózati nyelv segítségével teremt kommunikációt, katonai alkalmazásból került át a polgári életbe az 1980-as évek közepén az Egyesült Államokban.
Május 18.: Múzeumi világnap. A Múzeumok Nemzetközi Tanácsának (ICOM) 1977 májusában Moszkvában megtartott XI. konferenciáján határozták el ünneplését. 1978-ban tartották először.
Május 19.: Nemzetközi Férfinap.
Május 19.: A Tömegtájékoztatás Világnapja.
Május 21.: A Magyar Honvédelem napja. Görgey Artúr csapatai 1949. május 21-én visszafoglalták Budát. Ennek emlékére 1992-től ünnep e nap.
Május 21.: Biológiai Sokféleség Napja.
Május 24.: Az Európai Nemzeti Parkok Napja. 1999 óta május 24-én ünneplik az Európai Nemzeti Parkok Napját. Az Europarc Szövetség (korábbi nevén Európai Nemzeti Parkok és Natúrparkok Szövetsége) 1973-ban alakult, s együttesen 34 ország 400-nál is több védett területéért felelős. 1999-ben indított programja alapján május 24-én annak emlékére tartják e napot, hogy 1909.május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok Svédországban.
Május 31.: Nemdohányzó világnap. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) nyilvánította dohánymentes nappá.
Május utolsó keddje: Nemzetközi tejnap. 1957 óta ünneplik.
Május utolsó vasárnapja: Gyermeknap. 1950 óta ünneplik a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949-ben elfogadott határozata alapján.
Május utolsó vasárnapja: Hősök napja. Eredete az 1917. évi VII. törvényre vezethető vissza. Ebben mondták ki először, hogy „nemzetünk hősi halottainak kegyelemteljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni és az utókor számára meg kell örökíteni”.

JÚNIUS
Június első szombatja: A Lakáskultúra napja. Az Európai Bútorkereskedők Szövetsége e napon ünnepli a lakáskultúra napját.
Június első vasárnapja: Pedagógusnap.
Június 05.: Környezetvédelmi világnap. 1972. június 5-én nyílt meg Stockholmban az „Ember és bioszféra” címmel az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája, amely ezt a napot világnappá nyilvánította.
Június 08.: Szent Medárd ünnepe. A frank származású katolikus püspök 456-545 között élt. A gabona aratásának és a szüreti munkának lett a védőszentje.
Június 11.: Szent Barnabás ünnepe. Apostol, vértanú, Ciprus, Milánó és Firenze védőszentje.
Június 13.: Szent Antal ünnepe. A szegények és az elnyomottak védőszentje. Patrónusa a meddő asszonyoknak, az aratásnak. A szembetegek és az orbáncos gyulladásban szenvedők védőszentje.
Június 16.: A független Magyarország napja. Az 1956-os forradalom és szabadságharc vértanúi kivégzésének, valamint a szovjet csapatok 1991-es kivonulásának emlékére.
Június harmadik vasárnapja: Apák napja. Az apák megünneplését a századelőn kezdeményezték az Egyesült Államokban.
Június 23.: Olimpiai nap. 1894. június 23-án Pierre de Coubertin báró kezdeményezésére összeült Párizsban a Kongresszus az olimpiai játékok felújítására, amelyen elhatározták az olimpiai eszme újjáélesztését. 1987 óta ünneplik.
Június 25.: Barlangok napja
Június 26.: A kábítószer fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napja. 1988-tól ünneplik az ENSZ-közgyűlés határozata alapján. Célja figyelemfelkeltés a kábítószer veszélyeire, a drogkereskedelem elleni harc fontosságára. Június 26.: Közalkalmazottak napja.
Június 27.: Cukorbetegek világnapja. A diabétesz világnapot a WHO szervezésében tartják.
Június 27.: Szent László napja. I. László tiszteletére
Június 27.: Határőrség napja. Kormányhatározat alapján 1992 óta ünneplik Magyarországon.
Június 30.: Péter-Pál napja. Az aratáskezdés időszaka.
Június 30.: Szent Péter napja. Ezen a napon született Szent Péter apostol, az első pápa, a pápák és halászok védőszentje.
Június 30.: Szent Pál napja. E napon született Szent Pál, a nemzetek apostola, a laikus apostoli munka, „Actio Cattolica Cursillo” - mozgalmának védőszentje.
Június 30.: A keresztény vértanúk emléknapja. I.sz. 64-ben kigyulladt Róma cirkusza, a továbbterjedt tűz miatt hat napig lángolt a város. Néró császár a keresztényekre fogta a gyújtogatást, és irtózatos kegyetlenséggel pusztította el őket.
Június 30.: A magyar szabadság napja. 1991. június 30-án fejeződött be hivatalosan a szovjet csapatok kivonása Magyarországról és az ország visszanyerte önállóságát. Ennek emlékére minden év júniusának végén országszerte rendezvényeket tartanak, a fővárosban Budapesti Búcsú néven.

JÚLIUS
Július 02.: Sportújságírók napja. A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) 1994 szeptemberében Párizsban tartott ülésén -magyar javaslatra - döntött a nap megünnepléséről, annak emlékére, hogy az AIPS 1924. Július 2-án alakult meg. 1995-ben ünnepelték elõször.
Július 04.: Nemzetközi szövetkezeti nap. A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetségének 1922. évi határozata alapján annak emlékére ünneplik, hogy 1844-ben az angliai Rochdale nevű kisváros 28 polgára létrehozta a legelső szövetkezetet, az Érdemes Úttörők Társaságát.
Július 11.: Népesedési világnap. Az ENSZ célja, hogy felhívja a világ - főként a harmadik világbeli országok - figyelmét a Föld túlnépesedésének veszélyére.
Július második vasárnapja: Vasutasnap. 1951-től augusztus, majd 1961-től július második vasárnapján ünneplik.

AUGUSZTUS
Augusztus 01.: A forint születésnapja. 1946 óta ünneplik.
Augusztus 01.: Az anyatejes táplálás világnapja. Az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF 1992-ben indította el programját a csecsemõk egészséges táplálására. Azóta ez a nap világszerte a szoptatás világnapja.
Augusztus 06.: Nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapja. Az egykori Békevilágtanács elnöksége Hirosima atombombázásának évfordulóját 1978-ban világnappá nyilvánította.
Augusztus 15.: Repülősök napja. Lorettói Boldogságos Szűz Mária ünnepe is, aki a repülősök védőszentje.
Augusztus 20.: a Magyar Államalapítás ünnepe.

SZEPTEMBER
Szeptember 01.: A II. világháború emléknapja. Ezen a napon emlékeznek meg a II. világháború kitöréséről.
Szeptember első vasárnapja: Bányásznap. 1950 óta a ünneplik. 1991 óta a hivatalos bányásznap december 4-e, Szent Borbála, a bányászok védőszentjének napja.
Szeptember 07.: A török Buda emléknapja. Buda visszafoglalásának emlékére
Szeptember 08.: Az írástudatlanság elleni küzdelem napja. 1968 szeptember 08-tól az (alfabetizálás) nemzetközi napja, az UNESCO kezdeményezésére ünneplik
Szeptember 08.: Fizioterápiás világnap.     
Szeptember 12.: Gyermekek világnapja. E napon felhívást intéznek a világ országaihoz, hogy támogassák és védelmezzék a gyermekek 1959. évi ENSZ deklarációban megfogalmazott jogait.
Szeptember 14.: A keresztény egység napja. 1996. szept. 14-én rendezték meg először, az ezeréves fennállását ünneplő Pannonhalmi Főapátságban.
Szeptember 15.: Mozdonyvezetők napja.
Szeptember 16.: Hangzáskultúra napja.    
Szeptember 16.: Az ózonréteg védelmének világnapja. A Montreali jegyzőkönyv aláírásának évfordulója (1987. szeptember 16-án írta alá 46 alapító ország a magaslégköri ózonréteg védelmét szolgáló jegyzéket. Mára 165 ország csatlakozott az egyezményhez.)
Szeptember 18.: Takarítási világnap. 1992-ben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) meghirdette a takarítási világnapot. Jelszava: Gondolkodj világméretekben és cselekedj otthon.
Szeptember 18.: Rokkantak napja. 1981-ben a Rokkantak Nemzetközi Éve magyar eseménysorozatának szervezésére létrehozott bizottság hirdette meg.
Szeptember 21.: A Magyar Dráma napja. A Magyar Írók Szövetségének javaslatára 1984-től évente ünneplik Madách: Az ember tragédiája c. dráma ősbemutatójának napján.
Szeptember 23.: Nemzetközi hulladékgyűjtő világnap     
Szeptember utolsó vasárnapja: Hallássérültek világnapja. A Siketek Nemzetközi Szövetsége határozata alapján 1958 óta minden év szeptember hó utolsó vasárnapján ünneplik.
Szeptember 27.: Idegenforgalmi világnap. 1980 óta ünneplik az Idegenforgalmi Világszervezet határozatára azzal a céllal, hogy elősegítsék a turizmus vezeto iparággá válását.
Szeptember 27.: A fehér kendő napja. 1993-ban a grúz nők a maguk eszközeivel vették fel a küzdelmet a háború ellen: fehér kendőben tüntettek, amely azóta a béke és a fegyverszünet kifejezője lett. Magyarország 1994-ben csatlakozott a megmozduláshoz.

OKTÓBER
Október 01.: Az Idősek napja. Az ENSZ közgyűlése 1991-ben e napot az idősek világnapjává nyilvánította.
Október 01.: Zenei Világnap. Az UNESCO Nemzetközi Tanácsának határozata alapján 1975 óta ünneplik.
Október első hétfője: A Habitat napja. 1986. okt. 6-án rendezték meg először az ENSZ Emberi Települések Bizottságára (Habitat) utalva. Célja a települések életviszonyainak minőségi javítása. Mindenki számára biztosítani kell a legelemibb jogot, a kellemes otthont.
Október első vasárnapja: Az Állatok Világnapja.
Október 04.: Szent Ferenc ünnepe. Az olasz katolikus rendalapító 1181-1226 között élt, 1228-ban avatták szentté. A kereskedők, a szegények, a szociális munkások és a környezetvédők védoszentje.
Október 05.: Wallenberg Nap.
Október 06.: Építészek világnapja. 1998-tól tartják e napon. Az Építészek Nemzetközi Szövetsége (VIA) nyilvánította világnappá, hogy ezzel is felhívja a figyelmet az ember környezetét meghatározó módon alakító építészetre. Magyarországon 1988-ban ünnepelték meg először.
Október 06.: Aradi vértanúk napja - Nemzeti gyásznap.
Október 08.: Madármegfigyelési világnap.
Október 09.: Postai világnap, Szent Dénes ünnepe. 1874. október 9-én alapították az Általános Postaegyesületet (utóbb Egyetemes Postaegyesület), amely a nemzetközi postaszolgálat összehangolása, továbbfejlesztése érdekében jött létre.
Október 10.: A lelki egészség világnapja. A Lelki Egészség Világszervezete nyilvánította világnappá. Magyarországon 1994 óta tartják. Célja felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a lelki betegségben szenvedő emberek ugyanúgy rendelkeznek az emberi méltóság, az egyenlõség elidegeníthetetlen jogával, mint az emberiség valamennyi más tagja.
Október 14.: Szabványosítási világnap. Célja az országok műszaki elszigeteltségének megszüntetése, közös szabványok elkészítése és azok alkalmazása. 1946-ban ezen a napon alakult meg a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet, az ISO.
Október 15.: A Fehér Bot világnapja
Október 15.: A látássérültek nemzetközi napja. Célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való széleskörű és teljesebb értékű beilleszkedés útját.
Október 17.: Szegénység elleni küzdelem világnapja. 1992-ben nyilvánította azzá az ENSZ. A világnap gondolata Joseph Wresinszky atyától, a Segítség Mindenfajta Nyomorúság Elleni Negyedik Világmozgalom (ATD) alapítójától származik.
Október 18.:
Élelmezési világnap. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO Rómában ülésező konferenciája magyar határozati javaslat alapján nyilvánította világnappá. Az éhínség elleni harc napja egybeesik a FAO megalakításának évfordulójával.
Október 21.: Földünkért világnap.
Október 24.: Az ENSZ Napja. Az ENSZ 1945 október 24-én jött létre e történelmi jelentőségű esemény emlékére minden évben megünneplik az Egyesült Nemzetek Napját.
Október utolsó munkanapja: Takarékossági világnap. A világ Takarékpénztárainak 1924-ben tartott elsõ kongresszusán hozott határozat értelmében minden év októberének utolsó munkanapján tartják világszerte.
Október 31.: A reformáció emléknapja. Luther Márton 1517-ben ezen a napon függesztette ki tanait a wittenbergi vár kapujára.

NOVEMBER
November 01.: Mindenszentek (Aprószentek napja), napja. November elsejének ünnepe, Mindenszentek napja az Egyesült Államokból indult, angolszász eredetű Halloween-ünnepre vezethető vissza (All Hallows magyarul mindenszentek)
November 02.: Halottak napja A holtakért való imádkozás szokása 998-ban kezdődött Franciaországban, és a XIV. században vált általánossá. A november másodikai halottak napja Sz. Odiló clunyi apáttól (962-1048,) ered. A holtakért való imádkozás szokása 998-ban kezdődött Franciaországban, és a XIV. században vált általánossá.
November 03.: A magyar tudomány napja. Az 55/1997. (IV. 3.) Kormányrendelet alapján. 1825-ben ezen a napon ajánlotta fel egyéves jövedelmét Széchenyi István gróf a Tudományos Akadémia létesítésére.
November 04.: Az emlékezés napja Magyarországon.
November 05.: Szent Imre ünnepe. Szent István fia volt, 1083-ban atyjával és tanítójával együtt avatták szentté. A barokk kortól ő a magyar ifjúság védnöke.
November 07.: Nemzetközi rákellenes világnap
November 12.: Minőségellenőrzési világnap. Az Európai Minőségügyi Szervezet (EQO), 1992. november 12-re hirdette meg az első minőségügyi világnapot. A minőség iránti elkötelezettség fontosságára kívánja felhívni a figyelmet.
November 13.: Cukorbetegek napja
November 17.: Füstmentes Nap. Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére a nap különböző rendezvényein azt hangsúlyozzák, hogy a dohányosoknak nincs joguk ártani nemdohányzó embertársaiknak.
November 20.: Ifjú zenebarátok napja. Az Ifjú Zenebarátok Nemzetközi Szövetsége 1968 tavaszán Lisszabonban tartott kongresszusának határozata alapján 1968 óta ünneplik.
November 20.: Ne gyújts rá! világnap
November 22.: Szent Cecília napja. A zenészek védőszentje.
November 25.: A Magyar Labdarúgás Napja. A magyar Aranycsapat 1953. november 25-én Londonban győzte le az akkor már 90 éve veretlen angol válogatottat. E sporttörténeti győzelem emlékére az MLSZ 1993-ban ünneppé nyilvánította e napot.
November 25.: Hálaadás napja - USA.   
November 27.: Véradók napja. A Magyar Vöröskereszt 1987-ben javasolta, hogy 1988-tól legyen a véradók napja, emlékezve arra, hogy először 1954. november 27-én adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak.
November 27.: A Nobel-díj alapításának napja.

DECEMBER
December 01.: AIDS-ellenes világnap. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), 1988-ban nyilvánította világnappá.
December 01.: A békéért bebörtönzöttek nemzetközi napja. A világ békemozgalmainak aktivistái minden év december 1-jén tiltakoznak az igazságtalanul bebörtönzöttek szabadon bocsátásáért.
December 03.: A fogyatékos emberek nemzetközi napja. Az ENSZ kezdeményezte, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira.
December 06.: Mikulás Napja. Szent Miklós püspök emlékére.
December 09.: Labdarúgás világnapja. A FIFA az ENSZ fennállásának 50. évfordulójáról e világnappal szeretne megemlékezni (1995).
December 10.: Emberi Jogok napja. 1948. december 10-én az ENSZ-közgyûlésen elfogadták az emberi jogokról szóló egyetemes nyilatkozatot. Ennek emlékére az 1950. december 4-i ENSZ-közgyűlés nyilvánította világnappá.
December 14.: A megvilágosodás világnapja.
December 16.: A magyar kórusok napja.
December 18.: Kisebbségek napja. 1995 óta tartják e napon Magyarországon a kormány elhatározása nyomán.
December 26.: Szent István ünnepe. A 35-ben vértanú halált halt keresztény diakónus a téglavetők, általában az építőmunkások és a szerpapok védőszentje.
December 29.: Szent Tamás ünnepe.



Értékelés beiktatása folyamatban...
Értékelés: 4.3 (az 5-ből). 3 értékelés.
Klikkelj a megfelelő számú csillagra, hogy értékelhess.


volt/lesz:

#worldmusic23#zachergaborsm#bálintnap23
2024. március 28. csütörtök,
Ma Gedeon, Johanna, holnap Auguszta ünnepli a névnapját.
Küldök neki(k) képeslapot.
A hírességek közül ma ünnepli a születésnapját: .

A RNB mai RON árfolyama

• SZAVAZZÁ' •

SZERINTED KI A LEGÁLLATABB?















régi szavazások