2009.05.14 04:13

Páskándi kiállítás nyílik Szatmárhegyen

  Flattr this
 

Állandó Páskándi-kiállítás megnyitására teremtődött lehetőség Szatmárhegyen. A tárlat megnyitója a május 15-i pénteki hagyományos Páskándi-megemlékezés alkalmával lesz.

A Szatmárnémeti Dräxlmaier Kft. szállításban nyújtott segítségével ugyanis megérkezett a Petőfi Irodalmi Múzeum által Páskándi Géza születésének 70-ik évfordulója alkalmából még 2003. májusában  „… méltó túlélés a boldogság maga”  címmel rendezett s azóta több településen  –  az utóbbi két évben például Tokajban, Kolozsváron, Hatvanban, Salgótarjánban és Miskolcon  is  –,  bemutatott kiállítás anyaga.
Ezt 2008 decemberében Muzsnay Árpád EMKE-alelnök szorgalmazására azzal a céllal adományozta a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Partiumi Alelnökségének, hogy a költővel kapcsolatos eredeti dokumentumok hiteles másolatainak felhasználásával Szatmárhegyen egy állandó Páskándi Géza kiállítást alakítsanak ki a nagyközönség számára.

A Budapestről most Szatmárhegyre kerülő anyag a helység újonnan kialakított könyvtárában kap elhelyezést, s az EMKE Partiumi Alelnökségének a Petőfi Irodalmi Múzeummal kötött együttműködési megállapodása értelmében a tárlat megnyitását követően a felek szeptember 30-ig visszatérnek a tapasztalatok értékelésére, s azok ismeretében döntenek az emlékkiállítás további sorsáról, esetleges bővítéséről.

Május 15-én, pénteken koraeste a szatmárhegyi Páskándi-megemlékezés az előző évek hagyományainak megfelelően délután hét órakor a költő szülőháza helyén álló emléktáblánál, a Páskándi Géza utca 27 szám alatt kezdődik.
Az ottani emlékműsor és koszorúzás este nyolckor a falu központjában álló szobornál folytatódik, majd azt követően kerül sor az emlékkiállítás megnyitására a Polgármesteri Hivatallal szemben található könyvtár épületében.

ünnepi műsor
Miklovics Jolán és Kovács Franciska pedagógusok irányításával a helybeli iskola 24 diákja Páskándi Gézát idéző emlékműsorral köszönti az ünnepi eseményt, melyen Szatmárhegy polgármestere, alpolgármestere, valamint RMDSZ-szervezetének elnöke is méltatja az évenként ismétlődő megemlékezés s az idén megnyíló állandó kiállítás jelentőségét.
Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Páskándi Géza Baráti Társaság, Szatmárhegy Polgármesteri Hivatala, Szatmárhegy RMDSZ-szervezete, valamint a Szatmárnémeti Kölcsey Kör közös rendezvényét köszönti majd Günthner Tibor RMDSZ-szenátor is.
A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a nem mindennapi eseményre.



Értékelés beiktatása folyamatban...
Értékelés: 3.5 (az 5-ből). 2 értékelés.
Klikkelj a megfelelő számú csillagra, hogy értékelhess.


volt/lesz:

#worldmusic23#zachergaborsm#bálintnap23
2024. április 20. szombat,
Ma Tivadar, holnap Konrád ünnepli a névnapját.
Küldök neki(k) képeslapot.
A hírességek közül ma ünnepli a születésnapját: Carmen Electra, Dolák-Saly Róbert, Luther Vandross, Szeleczky Zita, Zsoldos Péter.

A RNB mai RON árfolyama

• SZAVAZZÁ' •

SZERINTED KI A LEGÁLLATABB?















régi szavazások