2008.10.04 10:47

Parlamenteri nyugdíjemelés sufniban

  Flattr this
 

Biztos, ami biztos alapon kétszáz és kétezer lej közötti nyugdíjemelést szavaztak meg maguknak két két hónappal a parlamenti választások előtt a román honatyák. A sufniban meghozott határozatról ma meg már egyikük sem akar tudni.

A végrehajtási normák módosítását célzó javaslat elfogadása után kétezer lejjel is magasabb nyugdíjat fog kapni Nicolae Văcăroiu (PSD), a Szenátus elnöke (5230 helyett 7644 lejt), ezerkátszáz lejjel többet pedig Constantin Vadim Tudor (PRM) szenátusi alelnök (5232 lej helyett 6497 lejt). A legkisebb emelés 200 lejre rúg, ennyivel kap majd több nyugdíjat például Vasile Blaga (PDL) szenátor.

szavaztak is, meg nem is?
A szavazást nem a plénum előtt tűzték napirendre, hanem a minimális létszámot betartva akkor szavazták meg a módosításokat, amikor a nyilvánosság figyelmét Traian Băsescu egyik beszéde foglalta le. Ugyanekkor megszüntették a honatyai fizetés és az egyéb járandóságok közötti összeférhetetlenséget is, tehát a nyugdíjak kiszámításánál az egyéb jövedelmek is hasznosnak bizonyulnak majd. Harmadik biztosítékként pedig a hozzátartozók számára is döntöttek speciális utódlási nyugdíjról is, ha esetleg történne velük valami...

tagadják az emelést
Miután napvilágra került a határozat, a döntéshozók igyekezték kerülni az egyenes választ, vagy azt állították, hogy úgy szavaztak „igen”–nel, hogy nem volt tudomásuk arról mit is szavaznak meg (!), vagy azt, hogy nem is történt emelés, csak „előnyösebb kereteket kapott”, illetve hogy nem lett megszavazva, csak tárgyalva volt a honatyai nyugdíjemelés ügye.
Mindenesetre a határozat törvényerőre emelkedett, ugyanis a legfrissebb (szeptember 30-i) Hivatalos Közlönyben már meg is jelent - rekordgyorsasággal.

2005 januárja óta ez az ötödik, képviselőket és szenátorokat érintő nyugdíjemelés. 2005-ben 4.791 lej volt az átlagnyugdíj, ez a legutóbbi emelést követően 6.994 lejre emelkedett. Ez több mint 30 %-os emelést jelent kevesebb mint három év alatt! Nem semmi...



Értékelés beiktatása folyamatban...
Értékelés: 2.8 (az 5-ből). 5 értékelés.
Klikkelj a megfelelő számú csillagra, hogy értékelhess.


volt/lesz:

#worldmusic23#zachergaborsm#bálintnap23
2024. április 25. csütörtök,
Ma Márk, holnap Ervin ünnepli a névnapját.
Küldök neki(k) képeslapot.
A hírességek közül ma ünnepli a születésnapját: Al Pacino, Felipe Massa, Hargitai Bea, Osvárt Andrea, Pjotr Iljics Csajkovszkij.

A RNB mai RON árfolyama

• SZAVAZZÁ' •

SZERINTED KI A LEGÁLLATABB?















régi szavazások