2009.01.15 11:55

MTV: tizenöt éve a magyar közösségért

  Flattr this
 

A Magyar Televízió határon túli műsorai az elmúlt évben ünnepelték 15. születésnapjukat. A Kárpát Expressz, az Átjáró, a Kézfogás és a Sírjaik hol domborulnak? a nézői visszajelzések alapján egyre markánsabb, véleményformáló hírforrássá váltak az anyaországban és a határokon túl is.

Az elmúlt év egyik kiemelkedő eseménye volt 2008. november 7-én, amikor a határon túl élőknek készített műsorok másfél évtizedes fennállását ünnepelte a Magyar Televízió. A jubileumi találkozót számos kárpát-medencei politikus és újságíró mellett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is megtisztelte jelenlétével. A politikusasszony ünnepi beszédében megköszönte, hogy a közszolgálati televízió felelősségteljes módon segíti a határokon innen és túl élők közötti párbeszédet.

ingyenes határon túli műsorok
Az évzárás egyben számvetést is jelentett. Mindenki egyetértett abban, hogy az elmúlt év ismét sikereket hozott a Határon túli Műsorok Szerkesztőség számára. Négy műsoruk különböző nézői csoportokat szólít meg: a Kárpát Expressz a hiteles hírek iránt érdeklődőket, az Átjáró az igényes beszélgetések és dokumentumfilmek kedvelőit, a Kézfogás a vállalkozó szellemű honfitársakat, a Sírjaik hol domborulnak? pedig a múlt és az elődök örökét keresőket. Ezek a műsorok a magyar elektronikus médiában egyedülálló módon, összehangolt tematikájukkal szolgálják a közös értékek megőrzését és újak létrehozását.
A szerkesztők jelentős előrelépésnek tekintik a határon túli televíziós csatornákkal kötött szerződéseket. A közösségi műsorszolgáltatók ugyanis díjmentesen vehetik át a Magyar Televízió határon túli műsorait, ezzel is színesíthetik programkínálatukat, miközben egyre több nézőhöz jutnak el a közszolgálati adások.

Havasi büszke
„Az Európai Unióhoz csatlakozó országokban mindenütt felértékelődnek a határokon átívelő társadalmi, kulturális és gazdasági kapcsolatok” – hangsúlyozta évértékelő beszédében Havasi János szerkesztőségvezető. – „Büszkék vagyunk rá, hogy a csapatunk munkáját már másfél évtizede ez a szellem mozgatja. A határon túli és hazai tévések közösen, teljes egyetértésben készítik az adásokat.”

kitüntetett MTV-sek
Szakmai elismerések sora bizonyította, hogy a műsorkészítők 2008-ban is színvonalas munkát végeztek. A Nemzetközi Életmód Filmfesztiválon, a Kistérségi és Kisközösségi Televíziók IX. Filmszemléjén számos határon túli munkatársat jutalmaztak, a szerkesztőség újságírói neves hazai és határon túli kitüntetéseket vehettek át.

Telesport Kolozsvárról
Szintén figyelemreméltó eredmény, hogy a főműsoridőben sugárzott műsorok is egyre gyakrabban tekintenek az anyaországon kívülre. Az Este 2008-ban több alkalommal látott vendégül határon túli magyar politikusokat, és Az Unokáink sem fogják látni című városvédő műsor is szívesen látott vendég a Kárpát-medence minden pontján. Az sem véletlen, hogy a TeleSport nemrég Kolozsvárról közvetített labdarúgó mérkőzést.
Értékelés beiktatása folyamatban...
Értékelés: 5.0 (az 5-ből). 1 értékelés.
Klikkelj a megfelelő számú csillagra, hogy értékelhess.


volt/lesz:

#worldmusic23#zachergaborsm#adlibitumvoices a városnapokon
2024. június 24. hétfő,
Ma Iván, holnap Vilmos ünnepli a névnapját.
Küldök neki(k) képeslapot.
A hírességek közül ma ünnepli a születésnapját: Kiss Orsolya „Kisó”, Petra Nemcova.

A RNB mai RON árfolyama

• SZAVAZZÁ' •

SZERINTED KI A LEGÁLLATABB?régi szavazások