2009.07.10 08:37

MTV: Ezredik adásához érkezett a Kárpát Expressz

  Flattr this
 

A Magyar Televízió határon túli műsorának jubileumi adására 2009 július 13-án, hétfőn kerül sor. Ekkor ezredszer jelentkezik a képernyőn a Kárpát Expressz, a Magyar Televízió határon túl élő magyarokkal három éve foglalkozó közszolgálati tájékoztató műsora.

A Kárpát Expresszt készítő csapat tagjai

A Kárpát Expresszt készítő csapat tagjai

városi tévék is sugározzák
A korunkat jellemző, szenzációkra épülő hírtenger közepette valóban különlegesség egy kizárólag határon túli tematikával készülő napi műsor, amely ráadásul a magyar nyelvű televíziók palettáján is egyedülálló. A Kárpát Expressz újabban nem csak a Magyar Televízió képernyőjén látható, az intézmény díjmentes felajánlása nyomán, számos határon túli városi televízió és kábelrendszer veszi át és sugározza.

Adás: 2009. július 13., hétfő,
06:13 CET +2 (m1, m2), ismétlés; 12:05 CET +2 (m2)

tudósítókon a hangsúly
„A Kárpát Expressz a maga nemében igazi kuriózum – méltatja a műsor jelentőségét Gál Emese szerkesztő-műsorvezető, aki kezdetektől tagja a csapatnak, majd hozzáteszi: A műsor ízét és hitelességét a határon túli tudósítók adják. Velük évente személyesen is találkozunk, az alkotók az eltelt évek alatt igazi családdá forrtak össze.”

a magyraság problémái
A szerkesztők a hírek összeállításánál rendszerint a bőség zavarával küzdenek. A közelmúlt legfontosabb eseményei közül nagy figyelmet fordítottak az európai parlamenti választásokra, és talán a híradásaik is hozzájárultak, hogy a határon túli magyarság jó eredményeket ért el a voksolásokon. A Kárpát Expressz kiemelten foglakozott a kárpát-medencei magyarságot érintő intézkedésekkel, a szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatos anomáliákra is többször felhívta a közvélemény figyelmét.

az ünnepi adás
Július 13-án, hétfőn kora reggel Hegedűs István kiemelt szerkesztő vezetésével ünnepel a szerkesztői csapat: a nézői és a szakmai vélemények alapján is magas színvonalú, véleményformáló műsor ezredik adását sugározzák. Egy igazi érdekességet is kínál a jubileumi program: beszámol az Utak a gyökerekhez című pályázat kutatócsoportjának Donyec-medencei útjáról. Az utazáson a Magyar Televízió munkatársai is részt vettek, s a feltáró munka kézzelfogható eredményt is hozott. Uszpenka, ukrán település lakói egy magyar sírra hívták fel az anyaországiak figyelmét, a málenkij robotra elhurcolt, 26 évesen 1945-ben elhalálozott Marosi Józsefné hantját a falubeliek gondozzák, a sírkövön mindig van friss virág.  Az elhunyt hozzátartozóinak felkutatásához a hétfői adás is hozzájárulhat.

HÁTTÉR:
A Kárpát Expressz, a határon túl élő magyarság életével foglakozó közéleti műsor első adásával 2006. szeptember 11-én találkozhattak a nézők.
A bemutatkozó műsorban a közszolgálati csatornát választók a napi hírek mellett Lifka Sándorról, a kárpát-medencei kinematográfia úttörőjéről készített portréfilmet láthatták, ezt követte egy 56-os találkozóról készített összeállítás, amelyben olyan neves személyek szólaltak meg, mint Deák Ernő, a Bécsi Napló főszerkesztője, vagy Dávid Gyula kolozsvári irodalomtörténész.
Az erdélyi árvízről készített anyagban már a politikusok véleménye is elhangzott, Verestóy Attila szenátor és Szász Jenő, székelyudvarhelyi polgármester kommentálta a kataklizma után történteket.



Értékelés beiktatása folyamatban...
Értékelés: 3.5 (az 5-ből). 2 értékelés.
Klikkelj a megfelelő számú csillagra, hogy értékelhess.


volt/lesz:

#worldmusic23#zachergaborsm#bálintnap23
2024. március 28. csütörtök,
Ma Gedeon, Johanna, holnap Auguszta ünnepli a névnapját.
Küldök neki(k) képeslapot.
A hírességek közül ma ünnepli a születésnapját: .

A RNB mai RON árfolyama

• SZAVAZZÁ' •

SZERINTED KI A LEGÁLLATABB?















régi szavazások