2009.11.30 17:42

H1N1: Milyen lesz, ha meglesz?

  Flattr this
 

Olyan mint egy megszokott meghűlés, a legtöbben kedvtelenségre, lázra és izületi fájdalmakra panaszkodtak. A legtöbb új influenzás beteg egy héten belül javulást tapasztal az állapotában.

Az emberek többségének szervezete a sertésinfluenzát kisebb betegségként kezeli, sokan anélkül  meggyógyulnak, hogy orvoshoz mennének, vagy gyógyszert szednének. Az antiviriális készítmények alkalmazása segíti a gyorsabb gyógyulást és csökkenti a különböző szövődmények kialakulásának kockázatát.

egy hét és vége...

A legfertőzőbb a betegség első napjaiban lesz. A tünetek első jelentkezését követő 5-7 napban könnyen megfertőzheti környezetét. Mikor a tünetek már 24 órája nem jelentkeznek, minden valószínűség szerint a beteg nem fertőz tovább.

lehetnek komplikációk

A fentiek ellenére egyeseknél a betegség meglehetősen komoly lefolyású, ám ők általában a különböző, veszélyeztetett csoportok valamelyikébe tartoznak. Természetesen az, hogy valaki a veszélyeztetett csoportok valamelyikébe tartozik, nem feltétlenül jelenti azt, hogy súlyosabb lesz nála a betegség, mindössze arról van szó, hogy nagyobb ennek a kockázata.  

Veszélyeztetett csoportba tartoznak a:

• várandós kismamák (különösen a terhesség utolsó három hónapjában),
• öt év alatti gyermekek,
• szív- és érrendszeri betegségben szenvedők,
• tüdőbetegek, asztmások,
• cukorbetegek,
• vese-, máj-, vagy idegrendszeri betegségben szenvedők,
• legyengült immunrendszerűek,
• rákos betegek,
• extrém túlsúllyal rendelkezők.


szövődmények
A súlyos betegeknek kórházi ápolásra, nagyobb dózisú antiviriális készítmény alkalmazására és esetleg légzéskönnyítő eszközök igénybevételére lehet szükségük. A kórházban fekvő betegeknél gyakori a tüdőgyulladás kialakulása az új influenza szövődményeként.

arányok
A halálozási arányokról jelenleg a szakértők még csak találgatni mernek, szerintük bármelyik érték lehet az egymillió megbetegedésből 400 és 600 között.  Összehasonlításképpen: Nagy-Britanniában a szezonális influenzában évente 300-400-an halnak meg.

csak okosan
Mindenképpen hívja orvosát, ha a gyógyszerszedés ellenére tovább romlik az állapota, vagy egy hét után sem tapasztal javulást.
forrás: (WEBBeteg - Cs. K.; Forrás: Guardian/British Medical Journal)



Értékelés beiktatása folyamatban...
Értékelés: 3.0 (az 5-ből). 1 értékelés.
Klikkelj a megfelelő számú csillagra, hogy értékelhess.


volt/lesz:

#worldmusic23#zachergaborsm#bálintnap23
2024. április 19. péntek,
Ma Emma, holnap Tivadar ünnepli a névnapját.
Küldök neki(k) képeslapot.
A hírességek közül ma ünnepli a születésnapját: Ashley Judd, Maria Sharapova.

A RNB mai RON árfolyama

• SZAVAZZÁ' •

SZERINTED KI A LEGÁLLATABB?















régi szavazások