2008.10.05 14:02

ANTI - NOBEL DÍJ 2008: Mikor kap több borravalót egy sztriptíztáncosnő...

  Flattr this
 

Összefüggés van az éjszakai bárokban vetkőző nők peteérése és a munkájuk során begyűjtött borravaló között - egyebek közt ezért a tudományos felfedezésért adtak az idén anti-Nobel-díjat az Egyesült Államokban. Az elismerést kapók között magyar is akad: Tóth Ágota, aki az amőbák kognitív tudását kutatta néhány japánnal együtt.

A díjakat 2008-ban 18-ik alkalommal osztották ki, az ünnepség mint mindig, most is a Harvard Egyetemen zajlott.
Az egész procedúra szellemi atyja Marc Abrahams, aki 1991-ban alapította a díjat humor által vezérelve, ám olyan tudósok számára, akik nem a humor által vezérelve kutatnak, hanem nagyon is komolyan veszik dolgukat.
A citrom-Nobeleket amúgy valódi Nobel-díjasok adják át, ám az előbbiekhez nem jár pénzjutalom, sőt, még útiköltségét is a díjazottnak kell állnia. A hivatalosan IgNobel-díjnak nevezett kitüntetés neve szellemes angol szójáték, a Nobel és az angol ignoble (alantas, pór származású), szavakból született. A humorra koncentrálva osztogatják évről évre vidám ceremónia kíséretében a Harvard Egyetemen, míg azok, akik kapják, gyakran egyáltalán nem viccből végzik „díjnyertes” kutatásukat.


LÁSSUK MI ÉRT BOLOND-NOBEL DÍJAT 2008-BAN:

> A bolhák ugrálási adottságainak méricskélésével egy francia tudósnő fáradozott, Marie Christine Cadiergues a biológia kategóriájában azért jutalmazták az ellen-elismeréssel mert rájött: a kutyákon élő bolhák nagyobbat ugranak mint a macskabolhák.

> A táplálkozási anti-Nobelt a chips elektronikus hangzásmódosításáért adták az idén. A krumpliszirom evés közbeni hangjáról van szó, az ezzel fáradozó kutatók (az olasz Massimiliano Zampini és a brit Charles Spence), az „állottabb” chipset frissnek tűnőnek és ropogósabbnak varázsolják módszerükkel.

> Az irodalmi Ig Nobel díjat David Simsnek, a londoni Cass Business School professzorának ítélték oda a „Te korcs: a szervezeteken belüli felháborodás tapasztalatának narratív feltárása” című írásáért, ami kifejező címének köszönhetően nem kíván további magyarázatot.

> A fizikai díj annak a két tudósnak jutott, akik matematikai bizonyítással szolgált a haj- és szőrszálak, a hangszerhúrok, drótok, zsinórok törvényszerű összegubancolódásáról és -csomózódásáról.

> Közgazdasági citromdíjat kaptak azok a kutatók, akik összefüggést véltek felfedezni a sztriptíztáncosnők peteérése és borravalójuk alakulása között. (Szerintük több pénzt kapnak, ha épp megtermékenyíthetők. Bár ez nincs kiírva rájuk, a férfiközönség mégis megérzi.)

> Az anti-békedíjon sokan osztoznak: a nem-emberi biotechnológiával foglalkozó Svájci Szövetségi Etikai Bizottság (ECNH), és Svájc teljes lakossága, mert elfogadtak egy jogelvet, miszerint a növényeknek méltóságuk van.

> A régészeti témában Astolfo Mello Araujonak és  José Carlos Marcellinonak az a tanulmány került az élre, amely kimutatta, hogy a tatu-állatok jelenléte mennyire módosítja egy ásatási terület állagát, így a megtalálható leletek is mások lesznek. A kutatók megfigyelései szerint a feltárások helyszínén a jól ásó tatufélék munkálkodása nyomán akár méterekkel is arrébb kerülhetnek a régészeti leletek.

> A gyógyszerek területén Dan Ariely nyert, azzal a felfedezéssel, mely szerint a drágább álgyógyszer hatásosabb, mint az olcsó placebo.

> A gondolkodáskutatásban egy japán csapat - öt, szigetországi tudós mellett Tóth Ágota, a Szegedi Tudományegyetem docense - jeleskedett azzal, hogy kimutatta: az amőbák képesek megoldani kirakós-játékokat.

> A kémiai antidíj kategóriában tökéletes döntetlen született. A díjon osztoznia kellett három amerikai és három tajvani tudósnak míg az előzők azt fedezték fel, hogy a Coca Cola hatékonyan gátolja a spermaképződést, az ázsiaiak szerint ez épp ellenkezőleg van.


Néhány korábbi, anti-Nobellel jutalmazott tudományos munka témája:

- a harkályok fejfájás- és csőrsérülés-mentesülésének rejtélye,
- a végbélmasszás csukláselállító hatása,
- a ganajtúró bogarak finnyássága (Az alapfelvetés az volt, hogy a szájukban összefut-e a nyál az ürülék láttán, vagy netán válogatósak. Az eredmény: bizony finnyáskodnak is nem egészen ínyükre való tehénlepény láttán.)
- a pislogásmentes embercsoportfotózás matematikai képlete (minimálisan hány fényképet kell készíteni egy embercsoportról ahhoz, hogy legyen legalább egy fotó, amelyen épp senki sem pislog),
- a tornádók szélsebességének meghatározása csirkekopasztási, azaz baromfivetkeztetési erejük, tollfosztási eredményességük alapján,
- a Limburger sajt- és az emberi lábszag rokonaroma a nőstény malária szúnyogok számára, ugyanúgy vonzza őket a kettő),
- a heringek szellentésnyelvének bizonyítása (valóban hátsójukból eregetett légbuborékokkal kommunikálnak),
- a földre eső vajas kenyér zuhanási ideje és a becsapódás erejétől függően rárakódó baktériumok egészségre veszélyes mennyisége közötti összefüggés (a végkonklúzió szerint, ha 5 másodpernél rövidebb az esés, még nyugodtan meg lehet enni),
- a pingvinek székletnyomó erejének vizsgálata (az eredmény: négyszerese az embernél mért legerősebbnek)
- homoszexuális nekrofília a vadkacsák körében (azaz a döglöttek iránti meleg vágy)
- a piócák étvágyának alakulása sört, fokhagymát és egyes sajtfélét fogyasztó embereken,
- a country zene öngyilkosságra hajlamosító hatása bőrszín szerint (49 nagyvárosra terjedt ki a felmérés és a konklúzió szerint a country leginkább a fehéreket kergeti a halálba),
- kopaszok hajáthidalási fésűjének feltalálása (oldalt kell megnöveszteni a hajat, felfésülni és a fésűcsattal összefogni).
- köldökpiszok-szociológiai felmérés (az eredmény: az idősebb, szőrös, enyhén pocakos férfiakéban halmozódik fel a legtöbb kosz.
- elefántfelület-kiszámítási matematikai képlet,
- taxisok agynagyobbodása térkép- és utcanévismeret miatt,
- a csirkék homoesztétikai érzéke (jobban szeretik a szép embereket),
- a puszta kezű orrpiszkálás és -túrás hányada társadalmi rétegenként és korosztályonként.



Értékelés beiktatása folyamatban...
Értékelés: 3.7 (az 5-ből). 9 értékelés.
Klikkelj a megfelelő számú csillagra, hogy értékelhess.


volt/lesz:

#worldmusic23#zachergaborsm#bálintnap23
2024. március 29. péntek,
Ma Auguszta, holnap Zalán ünnepli a névnapját.
Küldök neki(k) képeslapot.
A hírességek közül ma ünnepli a születésnapját: Elle MacPherson, Jennifer Capriati, Kosztolányi Dezsõ, Terence Hill, Zimány Linda.

A RNB mai RON árfolyama

• SZAVAZZÁ' •

SZERINTED KI A LEGÁLLATABB?















régi szavazások