Wednesday 15. October 2008

Patriciu vagy Becali - Ki a leggazdagabb román?

Egymásnak ellentmondó adatokkal állt elő két fontos romániai sajtóorgánum az év vége felé hagyományosan megjelenő Leggazdagabb Román Toplistájában. Az Adevărul szerint Dinu Patriciu, a Capital szerint George „Gigi” Becali a ma élő leggazdagabb román.  

Category: FŐOLDAL

Tuesday 14. October 2008

EMLÉKEZTETŐ: Faluszélen figyel az állóradar

A sofőrök 70%-a átlagosan négy nap alatt elfelejti ha állóradar elhelyezéséről szerzett tudomást korábban, áll egy kelet-európai autós szaklap felmérésében. Ezért fontos újra meg újra emlékeztetni az autósokat hol vannak ilyenek elhelyezve.  

Category: FŐOLDAL

Saturday 11. October 2008

Nagy hitelválság 2008: Mi az oka a pénzügyi krachnak?

Októberre Romániába is behömpölygött az Amerikában 2008 szeptember 15-én megindult csődlavina. Az országban viszonyítási alapnak vett euro ára három éve nem látott magasságokba szökött, sokan a pénzintézetek fizetésképtelenségétől tartva a bankokból is kivették a pénzüket. Pedig még az okát sem tudják…  

Category: FŐOLDAL

Friday 10. October 2008

DEPECHE MODE INTERJÚ. Fletcher: „Titok, hogy mi lesz az új album címe!”

Az október elején bejelentett 2009, nyári Tour of the Universe és persze a szintén 2009-re ígért új album kapcsán készített interjút az együttes tagjaival a romániai Evenimentul Zilei című napilap. Diana Barca a berlini Grand Hyatt Hotel egyik szobájában kapta mikrofonvégre Martin Gore-t és Andy Fletchert.  

Category: FŐOLDAL

Wednesday 08. October 2008

A világ legszexisebb nője

Halle Berry 2008-ban

Halle Berryt, a negyvenkét éves Hollywood-i színésznőt választotta a világ legszexisebb nőjének az amerikai Esquire magazin. Nem látszik rajta, hogy már túl van a 40-en. Ja, meg az se, hogy van egy gyereke...  

Category: FŐOLDAL

Wednesday 08. October 2008

Itt a Webvidék 2009 őszi kiadása!

Október 6-án megindult a jelentkezés az eTransylvania és a Transindex települések közti vetélkedőjére, amelyben már minden romániai falu csapata részt vehet!  

Category: FŐOLDAL

Tuesday 07. October 2008

A Depeche Mode Pesten és Bukarestben

Depeche Mode

A 2009-ben induló Tour of The Universe során 28 helyszínen fog fellépni élőben a Depeche Mode.  

Category: FŐOLDAL

Sunday 05. October 2008

ANTI - NOBEL DÍJ 2008: Mikor kap több borravalót egy sztriptíztáncosnő...

Összefüggés van az éjszakai bárokban vetkőző nők peteérése és a munkájuk során begyűjtött borravaló között - egyebek közt ezért a tudományos felfedezésért adtak az idén anti-Nobel-díjat az Egyesült Államokban. Az elismerést kapók között magyar is akad: Tóth Ágota, aki az amőbák kognitív tudását kutatta néhány japánnal együtt.  

Category: FŐOLDAL

Saturday 04. October 2008

Parlamenteri nyugdíjemelés sufniban

Biztos, ami biztos alapon kétszáz és kétezer lej közötti nyugdíjemelést szavaztak meg maguknak két két hónappal a parlamenti választások előtt a román honatyák. A sufniban meghozott határozatról ma meg már egyikük sem akar tudni.  

Category: FŐOLDAL

Thursday 02. October 2008

Oktoberfest 2008: sör, csajok, meg minden

Nyílt titok, hogy férfiember nem csak a sör miatt megy el a müncheni Oktoberfestre. Meg nem is a kísérőnek kínált sóstangli miatt. Hanem azok miatt akik ezt felszolgálják, azaz a bögyös-faros bajor menyecskékért.  

Category: FŐOLDAL

Wednesday 01. October 2008

Partiumi Keresztény Egyetem: akkreditálva!

Újabb államilag elismert egyetemmel bővült az erdélyi magyar nyelvű felsőoktatási paletta, miután 2008 szeptember utolsó napján a román képviselőház is rábólintott a PKE akkreditálására.  

Category: FŐOLDAL

Tuesday 30. September 2008

PARLAMENTI VÁLASZTÁSOK 2008: Szatmár megyei képviselő- és szenátorjelöltek

Végleges mind a négy versenyképes párt Szatmár megyei jelöltjeinek listája. A politikusok a 2008 november 30-i parlamenti választásokon szállnak versenybe. Talán nem véletlen, hogy a PD-L mindegyik jelöltjének keresztneve Ioan.  

Category: FŐOLDAL

Monday 29. September 2008

Az 500 legjobb film a világon

Valakik már megint csináltak egy Minden idők legjobb filmjei toplistát, ez most nem százasra, hanem ötszázasra sikerült. A Keresztapával az élen.  

Category: FŐOLDAL

Sunday 28. September 2008

A világ legdrágább parfümje: 3.000 euro/üvegcse

Hat fogyott eddig a román fővárosban egy éve árusítani kezdett méregdrága parfümből. A Clive Christian Ház árképzése elég korrekt: 30 milliliternyi a különlegességből (cakli-pakli), 3.000 euróba kerül.  

Category: FŐOLDAL

Sunday 28. September 2008

PARLAMENTI VÁLASZTÁSOK 2008: Amit a Szatmár Megyei Választási Irodáról tudni kell

elnök: Gheorghe Bolduţ alelnök: Mihaela Lazăr szóvivő: Paula Stefan tel.: 004/0261-710.291  

Category: FŐOLDAL

Saturday 27. September 2008

Sziget 2008: 400.000 € profit

A Sziget Kft. első számításai szerint a budapesti Sziget Fesztivál százmillió forintot meghaladó többlettel zárt, és a látogatók száma elérte a 385 ezret.  

Category: FŐOLDAL

Saturday 27. September 2008

MSN, Y!, Skype, stb. kisokos - kezdőknek és haladóknak

Dívik a chatelés munkahelyen és odahaza, tömegek ülnek egész nap a Mess-en, a Yahoo Messengeren, Skype-on, meg hasonló chatprogramokon. Valódi új nyelvet hoztak be ők a köztudatba, főleg az általuk használt rövidítések és szóhasználat által.  

Category: FŐOLDAL

Thursday 25. September 2008

Két internethálózat van a Földön

Egymással párhuzamos internethálózatok működnek ma a Földön állítják az European E-Scientific Instruments tudósai. A tudományos intézet szakemberei szerint, a vonatsínekhez hasonlóan egymástól párhuzamosan felépített, egymást sehol sem keresztező world wide web-en szörfölünk.  

Category: FŐOLDAL

Wednesday 24. September 2008

Darius Ţânţaş-ügy - Országos botrány lett a szatmári balesetből

Egy ilyen gépet taposott Ţânţaş

Kedd este, a legnézettebb romániai hírcsatornán tárgyaltak egy 2008 szeptember ötödikei közúti balesetet, amit egy meggondolatlanul előző avasfelsőfalui fiatal okozott. Első hallásra fura, hogy miért ekkora figyelem egy elhamarkodott előzésnek, de aztán kiderült, hogy okozóját külföldön ápolják - feleslegesen -, gyorsan vezetett - jogosítvány nélkül -, és szülei - Radu Berceanu demokrata párti szenátor, volt román szállításügyi miniszter szerint is -, kétes ügyeket visznek.  

Category: FŐOLDAL

Tuesday 23. September 2008

Háztűznézőben a Nokiánál - szeptemberi újdonságok

Nokia N96

Jön a nyakatekert nevű 5310 Express Music Comes with Music, van már Ákosmobil, lehet áhítozni az N72-esre, 2.000 lejnél kevesebbe kerül az N95 trónjára törő Nokia N96.  

Category: FŐOLDAL

Tuesday 23. September 2008

Sztárok a fejükre estek - tv2-kalandshow novembertől

... s vadakat terelő juhász.

Sztárok a fejükre estek címmel késő ősszel indul a TV2 és Frei Tamás közös élő kalandshowja, amelyben tíz ismert magyar közéleti személyiség - köztük Bódi Guszti és felesége, Margó, Kozsó, valamint Horváth Ágnes volt egészségügyi miniszter -, izgalmas, veszélyekkel teli küldetésre indul Afrika távoli, vadregényes országaiba, Zambiába és Botswanába.  

Category: FŐOLDAL

Monday 22. September 2008

Elvitték a magyar lottó-főnyereményt

A 28 hete, azaz 2008 márciusa óta halmozódó nyereményt, amely adómentesen 2.958.307.350 forintra, (mintegy 44 millió új lejre), rúg egyetlen játékos nyerte meg.

Category: FŐOLDAL

Saturday 20. September 2008

Amit jó tudni szüretkor - 12 jótanács

Lassan itt a szüretidő, következzék itt egy tucatnyi nélkülözhetetlen tanács, amiket ildomos betartani azoknak, akik idén is szeretnék túlélni ezt a remek őszi munkálatot.  

Category: FŐOLDAL

Thursday 18. September 2008

Legszebb mellek 2008

I. Jessica Simpson

Az amerikai InTouch magazin felmérésére válaszolók szerint ebben az évben Jessica Simpson keblei bizonyultak a leggyönyörűbbeknek a világon. A második legszebb ikerdomborulat Tyra Banks testét dísziti, Scarlett Johansson mellei a harmadik helyre hozták be viselőjüket. Carmen Electra a negyedik lett a sorban.  

Category: FŐOLDAL

Thursday 18. September 2008

Pendrive-ot minden diáknak!

Ha számítógépet nem is, de USB sticket kapnak jövő évi iskolakezdéskor a romániai középiskolai diákok. Legkevesebb négy gigásat. Hip-hip-hurrá!  

Category: FŐOLDAL

Wednesday 17. September 2008

112: Vége a játéknak!

Az 112 diszpécserirodája

Le kell szokniuk a romániai telefonbetyároknak arról, hogy unalmukban a sürgősségi számot hívják! 2008 november végétől nyomukra bukkanhatnak a hatóságok, a bevezetésre váró, amerikai filmekből ismert helymeghatározó segítségével, úgyhogy aki az 112-őt chat-elésre használta, kereshetnek maguknak más szórakozást.  

Category: FŐOLDAL

Tuesday 16. September 2008

Szatmárnémetin át tér haza a Robur-expedíció Pekingből

Roburral Pécelről Pekingbe (az Olimpiára), majd vissza. Huszonötezer kilométer egy 1988-as évjáratú leharcolt mikrobuszban nem semmi teljesítmény. Pár napja hazaindultak, útjuk Erdélyen keresztül vezet, várhatóan szeptember végére érnek Szatmárnémetibe.  

Category: FŐOLDAL

Monday 15. September 2008

Google izék - haszontalan, de vicces

Az időmilliomos Google-programozók nemcsak a Chrome-ban, de magában a Google keresőben is elrejtettek mindenféle scripteket. Remélem sikerült mindet összegyűjteni.  

Category: FŐOLDAL

Saturday 13. September 2008

Meddig tart az idei tanév?

A 2008/2009-es évi romániai elemi-, általános iskolai és középiskolai tanév 2008 szeptember 15-én kezdődik és 2009 június 13-ig tart. Az oktatási időszak két iskolai félévből, 35 iskolahétből és 172 iskolanapból áll - hacsak közbe nem jön valami.  

Category: FŐOLDAL

Friday 12. September 2008

Megkezdődött a Főtér Fesztivál Nagybányán

Ilyenkor mindenki Nagybánya felé veszi az irányt, mert a szeptember 12-14 között zajló Főtér Fesztivál az előadások és koncertek mellett szabadtéri szórakoztató vetélkedőkkel várja a nagyérdeműt.  

Category: FŐOLDAL

Thursday 11. September 2008

Ez lett volna ha befuccsol a részecskegyorsító

Fantáziavideó arról, mi történt volna a Földdel, ha megtörténik amitől mindenki félt és mégis senki sem tartott: beadja a kulcsot a CERN szupergyorsítója. A civilizáció fekete lyukba vész.  

Category: FŐOLDAL

Thursday 11. September 2008

Az űrből is látszó megabuli készül Dubaiban

Olyan óriási buli ígérkezik a dubai Atlantis Hotel avatóján, hogy az az űrből is látható lesz ígéri a pénzzel kirakott bulifelelős. És az se semmi, hogy a pekingi olimpia tüzijátékát készül ugyanezen alkalomból lepipálni.  

Category: FŐOLDAL

Thursday 11. September 2008

Lovasnap Mezőfényen - a tizedik

2008 szeptember 14-én vasárnap 11 órától kezdődik a tizedik mezőfényi Lovasnap.  

Category: FŐOLDAL

Wednesday 10. September 2008

Szatmári énekes vadászta le az aranyszarvast

Răzvan Krivach nyerte a 2008-as Aranyszarvas Dalfesztivált. A második a svéd Biondo, a harmadik a szintén romániai Tony Poptămaş & The Desperado lett. Dancs Annamari, az est egyetlen magyarja közönségdíjat vihetett haza.  

Category: FŐOLDAL

Tuesday 09. September 2008

Szatmár: Faluszélen figyel az állóradar

Doba, Păulean, Szopor (Supur) és Gombáspuszta (Ciuperceni) mindkét végén lesi áldozatait a tervezett 13-ból már üzembe állított 6 darab 24/24-ben üzemelő állóradar!  

Category: FŐOLDAL

Tuesday 09. September 2008

Google Chrome kisokos - tippek, trükkök

Következzék itt pár Chrome kulisszatitok, úgy látszik még kész sincs az új trónkövetelő, de a fejlesztők pár érdekességet elrejtettek a sorok közt. Következzék itt pár billentyűparancs, easter egg előhívás, hotkeyek és parancsok a rejtett funkciók elérése érdekében...  

Category: FŐOLDAL

Monday 08. September 2008

A romániaiak 40%-a chatel munkaidőben

A BestJobs által végzett felmérés szerint a romániai irodai alkalmazottak 39,5 százalékánál ott fut a háttérben valamelyik azonnali üzenetküldő program.  

Category: FŐOLDAL

Wednesday 03. September 2008

Chrome: a Google webböngészője

Chrome néven saját böngészőjének végleges verzióján munkálkodik a Google. A Chrome léte a hivatalos bejelentés előtt egy nappal szivárgott ki a webre. Az új szoftver bétája szeptember 3-tól érhető el, magyarul is.  

Category: FŐOLDAL

Wednesday 03. September 2008

„Válaszd a tudást!” - Őszi tanfolyamok a Hans Lindnernél

Tanulj idegennyelveket és ezzel együtt tanuld meg használni a számítógépet! A Hans Lindner alapítvány kedvezményes árú képzéseket indít Szatmárnémetiben.  

Category: FŐOLDAL

Tuesday 02. September 2008

Tedd magadévá kedvenc számodat

Lehet válogatni!

A webes hülyeségek sorát gyarapítja egy frissen megálmodott internetes oldal, ahol bárki megveheti kedvenc számát, hacsak valaki meg nem előzte...  

Category: FŐOLDAL

Thursday 28. August 2008

Mennyit ér egy olimpiai érem...

Cseh, az úszófenomén

Lesz mit a tejbe aprítaniuk Magyarország és Románia olimpiai érmeseinek és helyezettjeinek. Mindkét állam eurótízezrekkel jutalmazta a pekingi játékokon való helytállást.  

Category: FŐOLDAL

Wednesday 27. August 2008

Szatmárnémetiből startol a TransCarpatic Rally

A szatmáriak buggyja

Szatmáriak is versenybe szállnak a hétnapos, embert és autót próbáló terepverseny, Szatmárnémetiből indulva, a Kárpátokon keresztül a Fekete-tengerig. Don't try this at home! - Ne próbáljátok ki a kertben!  

Category: FŐOLDAL

Tuesday 26. August 2008

Lesből támadó „Singer-csalás”

Nem szabad hinni a szemünknek

Hol osztrák múzeum, hol németországi gyűjtő, hol svájci alapítvány fizet eurótízezreket egy ki tudja hányadjára felbukkanó csalás beetető szövege szerint. Antikváriumosok szerint 50 eurót ér ma egy Singer.  

Category: FŐOLDAL

Monday 25. August 2008

Faléc-gödör, üvegpad és jó sok bronzmedál: Csodájára járnak a sétálóutcának

Igazi gyerek-főhadiszállás lett a gödör

Igazi turistalátványosság lett 2008 májusi átadása óta a szatmárnémeti sétálóutcából. A városba érkező turistáknak ma már külön programként szerepel a Corneliu Coposu utca meglátogatása, ami nem is véletlen, hiszen formabontó létesítményről van szó.  

Category: FŐOLDAL

Thursday 21. August 2008

iPhone 3G: Romániában a legdrágább

2008 augusztus 22-től Romániában hivatalosan is megvásárolható az Apple legújabb „csodaphone”-ja, az iPhone 3G. Egyik országban sem ennyire drága.  

Category: FŐOLDAL

Wednesday 20. August 2008

Irány a Partiumi Magyar Napok!

Augusztus utolsó hétvégéjén a szatmári megyeszékhelyre irányul a Partium és a Szabolcs-szatmári vidék figyelme: a szatmárnémeti Északi színházban megkezdődik a 2008-as Partiumi Magyar Napok rendezvénysorozat.  

Category: FŐOLDAL

Tuesday 19. August 2008

Driftbajnokság a Rabócsi Ringen

Az év egyik legkomolyabbnak ígérkező autós versenyét szervezte meg a magyar Drift Szövetség augusztus utolsó előtti hétvégéjére, a máriapócsi Rabócsi ringre.  

Category: FŐOLDAL

Tuesday 19. August 2008

Az augusztus 20-ai, központi ünnepség programja, Budapest

2008. augusztus 20-án hét program, köztük több gyermekeknek, illetve családoknak szóló rendezvény kínál majd szórakozási lehetõséget Budapesten a központi állami ünnepség keretében. Idén a hagyományos ünnepi rendezvények – a zászlófelvonás, a tisztavatás, és az esti tûzijáték – mellett Kossuth téri programok elevenítik majd fel Szent István király udvarát, az Andrássy úton délelõtt katonazenekari felvonulás, délután pedig Születésnapi Kerékfesztivál, míg a Hõsök terén haditechnikai bemutató és zenés õrségváltás várja majd az érdeklõdõket.  

Category: FŐOLDAL

Friday 15. August 2008

Megkezdődött a Debreceni Virágkarnevál

Várhatóan 250 ezer ember érkezik Debrecenbe az augusztus 15 és 21 között tartó Debreceni Virágfesztiválra. A 2008-as rendezvény a 42.-ik ilyen a sorban.  

Category: FŐOLDAL

Thursday 14. August 2008

Szatmári szilvából készül idén a magyar Országtorta

Magyarország Születésnapja, azaz a közelgő augusztus 20-a alkalmával a magyar Miniszterelnöki Hivatal idén is felkérte a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét, hogy alkossanak meg egy tortaújdonságot.  

Category: FŐOLDAL