04.04.2009 09:44

Válogatás az MTV húsvéti műsoraiból

  Flattr this
 

A magyar közszolgálati televízió 2009-ben is gazdag műsorkínálattal emlékezik meg a kereszténység legnagyobb ünnepéről. Misék, istentiszteletek közvetítése mellett az ünnepkör szelleméhez méltó programokkal ünnepel a magyar nemzeti főadó.

Péntek:
Jézus szenvedésének napján 11:00 órakor református istentisztelet közvetít a Magyar Televízió egyes csatornája a Cigándi templomból. Makatura József, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kisváros lelkipásztora igehirdetésében Ézsaiás prófétát idézi: „Ő bűnhődött, hogy nekünk békességünk legyen.”

Szombat:
Nagyszombat kora délutánján Dessewffy Zsuzsa és Horváth Márk alkotását láthatják a nézők, Biblia, az élet könyve címmel. A filmben Gaál Endre, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója a Biblia világáról, az Ó- és Újszövetségnek a hívő és kereső emberek számára küldött üzenetéről beszél (m2, 13:55) Ezt követően Bach Máté passiójának nyitókórusát láthatják a nézők a Miskolci Szimfonikus Zenekar, valamint a Magyar Rádió Énekkara és Gyermekkórusa előadásában, Ervin Ortner vezényletével.
A népszerű zenemű után Reviczky Katalin Szent Pál nyomain Máltán című filmje a Földközi tengeri szigetre vezet el minket. Az apostol Krisztus előtt 60-ban egy hajótörést követően került Máltára, ahol ő alapította meg a kereszténységet. A szigetország II.-IV. századból származó katakombái hű tanúi a vallás elterjedésének.

Vasárnap:
A húsvét vasárnapi római katolikus szentmisét a szentendrei Péter-Pál templomból 12:00 órakor közvetíti az MTV, a szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Blanckenstein György plébános. Ezt követően XVI. Benedek pápa húsvéti üzenetét és „Urbi et Orbi” áldását láthatják délben az érdeklődők. A nézők a helyszíni közvetítéseket mindkét csatornán figyelemmel kísérhetik.

Az m2 vasárnapi gazdag kínálatából négy, az ünnepkör szellemében készült műsorra hívjuk fel a figyelmet. A Biblia növényei sorozatban a Húsvéti kert epizód 11:10 órakor jelentkezik, ezt követően a Magyar Televíziót választó a nézők a Voces Aequales énekegyüttes nagyheti és húsvéti liturgikus felvételeiből láthatnak válogatást. A lemezen is nagy sikert aratott műsor olyan ritkán hallható komponisták műveivel ismerteti meg a zenebarátokat, mint az olasz reneszánsz mester Cipriano de Rore, vagy a francia Loyset Compère, aki meggyökereztette hazájában az itáliai reneszánsz szellemét.
A kora délután sugárzott Evangélikus magazint az Evangélikus ifjúsági műsor követi, amelyben a Fasori Evangélikus Gimnázium tanulói fogalmazzák meg az ünnephez fűződő gondolataikat (m2, 14:25). Majd az Apátságok és kolostorok című holland filmsorozat a wilteni premontrei apátság életébe enged bepillantást (m2, 15:25).

Húsvét hétfőn a baptista istentiszteletet az MTV Vácról közvetíti (m1, m2, 12:00). Meláth Attila lelkipásztor igehirdetése igen aktuális: „Noha az apostolok különböző egyéniségek voltak, életkoruk is eltért, másképp szemlélték Jézus földi pályáját. Mégis egy cél vezérli őket, hogy kiderülhessen az igazság: Jézus Krisztus él!”


időpontok, romániai idő szerint feltüntetve, CET +1)



volt/lesz:

#worldmusic23#zachergaborsm#bálintnap23
2024. március 28. csütörtök,
Ma Gedeon, Johanna, holnap Auguszta ünnepli a névnapját.
Küldök neki(k) képeslapot.
A hírességek közül ma ünnepli a születésnapját: .

A RNB mai RON árfolyama

• SZAVAZZÁ' •

SZERINTED KI A LEGÁLLATABB?















régi szavazások