11.10.2008 10:34

Nagy hitelválság 2008: Mi az oka a pénzügyi krachnak?

  Flattr this
 

Októberre Romániába is behömpölygött az Amerikában 2008 szeptember 15-én megindult csődlavina. Az országban viszonyítási alapnak vett euro ára három éve nem látott magasságokba szökött, sokan a pénzintézetek fizetésképtelenségétől tartva a bankokból is kivették a pénzüket. Pedig még az okát sem tudják…

Az elmúlt hetekben (2008 szeptember/október) a Magyar Nemzeti Bank (MNB), euro-százmilliókat költött tartalékaiból a forint megvédésére, és ugyanígy járt el a Román Jegybank (BNR), is. Magyarországon az OTP ellen indított spekulánstámadás miatt került veszélybe egy bank, Romániában az Unicredittel szemben jelentek meg baljós információk, állítólag az olasz anyabank van bajban és ez kihathat a romániai leányvállaltra is.  A pénzügyi válság okán sokan arra gondolnak, a lej gyengülése és a megtorpant fejlődés az oka annak, hogy az OTP kivonulni készül Romániából.

mi vezetett ide
A romániai román és magyar írott, és az elektronikus sajtó is foglalkozott és ijesztgetett a második, a 2008-as nagy világválsággal, ám sehol sem találni magyarázatot arra mi vezetett ide és főleg arra nem, hogy mi köze ehhez a Közép-kelet európai országoknak.

A 2008-as pénzügyi válság oka - zanzásítva -, az amerikai ingatlanpiac és az ingatlanpiaci hitelpolitika:
A USA-ban alkalmazott alacsony kamatlábak és az ingatlanárak egyidejű és masszív emelkedése együtt oda vezetett, hogy egy ingatlanra több hitelt is folyósítottak: mivel a fedezeti érték, azaz a lakások, házak ára ugrásszerűen nőtt, a bankok újabb és újabb kedvező kamatozású hiteleket kínáltak a már beterhelt ingatlanokra is. Ezek a hitelek jellemzően már nem is a lakás árának kifizetését könnyítették, hanem előbb a hitelfelvevő fogyasztását, pl. autóvásárlását, később egyenesen pénzügyi befektetését szolgálták. Tehát Mr. Doe felveszi a szabadon felhasználható hitelt, majd elmegy egy befektetési alapkezelőhöz, hogy a hitelből nyert pénz bőven annak kamatterhe felett fialtassa. Ugyanakkor viszont a bankok, melyek részben a hitelkihelyezés nyereségéből élnek, kitalálták, hogy ezen nyereséget felkínálják ügyfeleiknek, azaz olyan befektetési jegyeket forgalmaztak, amelyek hozama a kihelyezett hiteleken elért nyereségre épült - persze a kockázatot is szétszórták így.

És a lánc 2008-ra egyszer csak összeért: Mr. Doe – aki már azért is lehet Doe (Senki), mert a hitelkihelyezési lázban a bankok sokszor már nem is törődtek az ügyfelek megfelelő azonosításával –, befektetett abba az alapba, mely éppen arra épül, hogy ő, Mr. Doe, majd pontosan fizeti vissza hitelét, és a bank ezen keletkező nyereségét osztják szét a többi hitelező között. Csakhogy időközben a hitel fedezete, azaz az ingatlan ára zuhan, akár 50 százalékkal is, a hitelkamat emelkedik, amit már önmagában is nehezebb fizetni, de az USA-ban nő a munkanélküliség is, egyszer csak nincs miből fizetni a hitelt, Mr. Doe pedig adósként és befektetőként is bukik - a bankokkal együtt.
forrás: [index]


És hogy miért drágult Romániában majdnem a négylejes határig az euro?
Román elemzők szerint ennek gyökerei két szálon lelhetőek fel: a nagy folyószámla-deficit (folyó fizetési mérleg hiánya), és az euroövezethez képest kétszer háromszor akkora léptékű román infláció. Ehhez még hozzájárult a Nemzeti Banknak az a politikája, amivel 2005 és 2007 között mesterségesen megerősítette a lejt azért hogy RON-ban való megtakarítások értékét növelje, miközben ennek biztos, hosszú távra is megfelelő alapja nem volt. Az infláció miatt a központi pénzintézet által előírt kamatok is magasak voltak, ami szintén a nemzeti valutába való befektetést ösztönözte. Most pedig mind a már jelen lévő, mind pedig a beruházni szándékozók azt látják, nem tartható a három évvel ezelőtt beindult fejlődés, ezért más, jobban fialó helyet keresnek a pénzüknek. A BNR helyzete tehát cseppet sem rózsás, főleg ha a 2009-es előrejelzéseket vesszük figyelembe, nem beszélve arról, hogy – választási időszak lévén – sok, politikai célzatú, kiadásnövelő döntések meghozatala várható október/november folyamán.

visszaesés jövőre
2009-re ugyanazok az előrejelzések Románia esetében is, mint Magyarország esetében: visszafogott, hacsak nem stagnáló gazdasági növekedés, magas infláció, költségvetési hiány, pénzpiaci fluktuáció.

JÓ TANÁCSOK A TÚLÉLÉSHEZ:

> Ne bízz a korábbi modellekben és a grafikonokban. Minden eddigi feltételezés hamis.

> Csökkentsd a kockázatot.

> Ha nem pozitív a pénzmozgás, ne nagyon számíts további kockázati tőkére.

>Használd ki a versenytársak gyengeségét. Nekik is fáj, ami történik, majd csendben maradnak. Lendülj támadásba.

> Leszálló ágban kulcsszerepe van az agresszív PR-nak.

> A vihar átvészeléséhez minél előbb nyereségessé és önellátóvá kell válni.

ez persze a nagyokra vonatkozik, a nagyon nagyokra.
Ami pedig a kicsikre vonatkozik, az ugyanez. Csak kicsiben.




Értékelés beiktatása folyamatban...
Értékelés: 3.9 (az 5-ből). 18 értékelés.
Klikkelj a megfelelő számú csillagra, hogy értékelhess.


volt/lesz:

#worldmusic23#zachergaborsm#bálintnap23
2024. március 28. csütörtök,
Ma Gedeon, Johanna, holnap Auguszta ünnepli a névnapját.
Küldök neki(k) képeslapot.
A hírességek közül ma ünnepli a születésnapját: .

A RNB mai RON árfolyama

• SZAVAZZÁ' •

SZERINTED KI A LEGÁLLATABB?















régi szavazások