04.07.2008 09:17

Környezetvédelmi illeték: régi autó kevesebbet fizet

  Flattr this
 

Régi autó nem vén autó, ezért a környezetet is kevésbé szennyezi. Logikus nem?! A román Környezetvédelmi és a Pénzügyminisztérium szakemberei szerint is az. Ezért Romániában minél régebbi egy autó, annál alacsonyabb környezetvédelmi illetéket fizet.

2008 Július hetedikétől a romániai megyék szinte mindegyike beüzelemi azt az új szisztémát, amit az 50/2008-as Sürgősségi Kormányrendelet ír elő és amelyik környezetvédelmi illetékké változtatja a sok ellenkezést kiváltott regisztrációs adót. A rendelet ide klikkelve elolvasható, románul)

Az új adót azért kellett kitalálni, véli több a témában jártas szakember is, hogy ne zavarja senki állóvizét, hiszen a regisztrációs adó azért nem volt jó, mert a román piac irányába csökkent volna az Európai uniós kivitel, ha meg nem vezetik be, esett volna az igény a belföldön gyártott Logan iránt és megcsappant volna az államkassza bevétele. (Ezt mindenki tudta eddig, csak senki nem mondta ki.)

Egy szerencséje van a határon toporgó használt-autók füstjétől rettegő román légkörnek, fejezték ki magukat költőien az uniós autópiac ismerői, hogy a bolgárok, az oroszok, meg az ukránok már „felszívták” a Nyugat-európai piac régi autóit.


Úgy tűnik ez a végleges adóforma, következzék ezzel kapcsolatban néhány részlet:

• minden július 1 után történő bejegyeztetésnél az 50/2008-as Sürgősségi Kormányrendelet előírásait veszik figyelembe

• Pontosan meghatározni egy átlagos kapacitású a gyártósorról most legurult átlagos autó után mennyi a fizetnivaló nagyon nehéz, hiszen az autó korát havi pontossággal kell jegyezni, számít minden eddig megtett kilóméter és ennek havi átlaga, illetve a szénmonoxid-kibocsátás mértékének kiszámításánál is sok a választható opció.

• Új autók esetében a környezetvédelmi illeték magasabb, használt autónál alacsonyabb mint a regisztrációs díj volt.

• A megszabott illeték megfellebbezhető, ám nem törölhető, ám a fellebbezés indokoltságánek kivizsgálásáig a bejegyzés nem történik meg

• 30-40%-kal magasabb az illeték, ha a beiratni szánt autó motorja 2.000 köbcentisnél nagyobb

• egy '94-es Opel Astra F környezetvédelmi illetéke körülbelül fele a volt regisztrációs díjnak


Értékelés beiktatása folyamatban...
Értékelés: 3.2 (az 5-ből). 4 értékelés.
Klikkelj a megfelelő számú csillagra, hogy értékelhess.


volt/lesz:

#worldmusic23#zachergaborsm#bálintnap23
2024. március 29. péntek,
Ma Auguszta, holnap Zalán ünnepli a névnapját.
Küldök neki(k) képeslapot.
A hírességek közül ma ünnepli a születésnapját: Elle MacPherson, Jennifer Capriati, Kosztolányi Dezsõ, Terence Hill, Zimány Linda.

A RNB mai RON árfolyama

• SZAVAZZÁ' •

SZERINTED KI A LEGÁLLATABB?















régi szavazások