17.09.2009 13:57

Ismerjük fel az álrendőrt jól!

  Flattr this
 

A közelmúltban többször előfordult olyan eset, amikor a bűnelkövetők magukat rendőrnek álcázva, hivatalos eljárás színlelésével csaltak ki pénzt gyanútlan, jóhiszemű, idős emberektől, vagy tinédzserektől.

Számos esetben történt meg, hogy hamispénzt keresve - és lefoglalva -, illetve eljárást színlelve idős emberekhez csöngettek be magukat rendőrnek kiadó bűnözők, de az autósok tudatlaanságát is kihasználják.
A hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében szeretnénk, ha megismerné a szolgálatot teljesítő rendőr egyenruháját és egyedi azonosítóit, illetve a polgári ruhás rendőr szolgálati igazolványát.

Íme néhány jótanács:

A rendőrt intézkedése során az egyenruhája (váll-lap, dombornyomású övcsat, névtábla) és a számozott azonosító jelvénye, vagy szolgálati igazolványa igazolja. A civil ruhában intézkedő rendőr az intézkedés megkezdése előtt köteles bemutatkozni (vezetéknév, keresztnév, rangjelzés), és igazolni magát.

A szabályos egyenruhán jobb oldalon találhatjuk a névtáblát, míg bal oldalon az öt számjegyet tartalmazó jelvényt. A hamis jelvényen nincs számozás, helyette általában a POLICE felirat látható, illetve az igazolványtok sem tartalmazza a megfelelő igazolványkártyát. Ezüst váll-laphoz csak ezüst jelzésű sapka tartozhat.

A szabályos viseletnél a karjelzéseken világosan olvasható annak az egységnek a neve, ahol a rendőr szolgálatot teljesít. Az övcsaton lévő jelvény dombornyomott, az igazi rendőrnél mindig van bilincs, és a szolgálati lőfegyver, a gumibot vagy tomfa, valamint a könnygáz-spray is a felszerelés része.
A nyári viselet: szolgálati nyári sapka, rövid ujjú kék vagy fehér ing, sötétkék nyári pantalló vagy farmernadrág, sötétkék zokni, fekete félcipő, szolgálati derékszíj. Ez kiegészülhet még szolgálati pulóverrel, sötétkék nyári dzsekivel, csapadék ellen védő kabáttal, illetve RENDŐRSÉG (POLITIA), feliratú láthatósági mellénnyel.
Tudni kell, hogy a rendőr manapság már soha nem intézkedik zaklató jelleggel, kötekedésből, visszaélésszerűen.

Ha bármely okból kétségek merülnének fel önben az intézkedés jogszerűségét illetően, akkor az intézkedés befejezése után joga van megkérdezni, felírni a rendőr nevét, szolgálati helyét vagy jelvényszámát. Joga van panaszt tenni a rendőri intézkedés ellen, ha azt sérelmesnek találta. Ha igazi rendőrrel van dolga, ez nem fogja zavarni, ha viszont álrendőr áll Ön előtt akadékoskodni fog.
 
Az álrendőrök MINDIG a pénzre utaznak. Tolakodóan, fenyegetően lépnek fel, engedély nélkül és gyorsan, azonnal akarnak házkutatást végezni. Ha ilyen helyzetbe kerül, ragaszkodjon a jogaihoz! Amennyiben kételyei vannak az intézkedők rendőri mivoltát illetően, hívja az 112 segélyhívó telefonszámot!

A legfontosabb, amit tudnia kell, hogy az igazi rendőr nem vesz át készpénzt! Ha például a közúti közlekedés során szabálysértés miatt a helyszínen megbírságolja, postai befizetési utalványt kell adnia. Ha Ön ezt nem veszi át, vagy nem fizeti be, a rendőr Önt feljelenti, az illetékes rendőrhatóság pedig lefolytatja a szabálysértési eljárást.

Házkutatásra általában ügyészségi végzéssel, bírói határozattal kerül sor, sürgős esetekben határozat nélkül is eljárhatnak a nyomozók, azonban ilyenkor jegyzőkönyvet készítenek. Mind a határozatról, mind a jegyzőkönyvről egy másolatot kap a házkutatást elszenvedő, melyben rögzítik a lefoglalt tárgyak listáját. Ezeknek kötelező jelleggel kell tartalmazniuk az ügyszámot, a bűncselekmény megnevezését, valamint a részvevő rendőrök nevét és rangját.



Értékelés beiktatása folyamatban...
Értékelés: 3.0 (az 5-ből). 1 értékelés.
Klikkelj a megfelelő számú csillagra, hogy értékelhess.


volt/lesz:

#worldmusic23#zachergaborsm#bálintnap23
2024. április 20. szombat,
Ma Tivadar, holnap Konrád ünnepli a névnapját.
Küldök neki(k) képeslapot.
A hírességek közül ma ünnepli a születésnapját: Carmen Electra, Dolák-Saly Róbert, Luther Vandross, Szeleczky Zita, Zsoldos Péter.

A RNB mai RON árfolyama

• SZAVAZZÁ' •

SZERINTED KI A LEGÁLLATABB?















régi szavazások