07.03.2008 12:19

Inkább az eperszedők, mint az állam

  Flattr this
 

Több pénzt küldtek haza 2007–ben a honfitársaik által csak „căpşunari-oknak”, eperszedőknek csúfolt, a schengeni övezetbe járó romániai vendégmunkások, mint amennyi uniós támogatást osztott szét az országban a román állam.

Az Olaszországba, Portugáliába és Spanyolországba járó román vendégmunkások nemcsak 2,1 milliárd euróval „lépték meg” az unió 4,4 milliárdos struktúrális alapját, de ráadásul épp a célközösséghez juttatták el a támogatást.
A pénz nem román kereskedőzsebekben veszett el, vagy mentődött át külföldi bankszámlákra, hanem a hazaküldött pénzt az itthon maradt hozzátartozók, családtagok fektethették be, költhették el.

no projects
Az uniós alapokból csak a politikusi nyilatkozatok jutottak el ténylegesen is az országba, akik – politikai hovatartozástól függetlenül–, azt ígérték 2007 nyarától már életképes projektek kerülhetnek a bizottságok asztalára, azonban az évnek is vége lett, a négymilliárd eurót pedig nem volt mi „felszívja”, odaveszett mint a nyeletlen balta.

a rozsdás gépezet
A sikertelen uniós támogatás–szétosztáshoz ráadásul ezreket foglalkoztató gépezetre is szükség volt, míg a vendégmunkások zsebben, jobb esetben banki átutalással, sallangmentesen juttatták célhoz a tőkeinjekciót.
Az állam felől érkező uniós támogatásokra tehát időt vesztegetni nincs miért, a tavalyra elkönyvelhető összeg se több, se kevesebb mint 0.

hatékony vendégmunkás–politika
...Miközben a mindenki által lenézett vendégmunkások, figyelmen kívűl hagyták azt, hogy az unió részéről érkező támogatás mértéke nem haladhatja meg a bruttó nemzeti össztermék (angolul GDP, románul PIB) négy százalékát és 2005-ben 3 milliárd eurót, 2006–ban 4,4 milliárd eurót juttattak haza, tavaly pedig 6,5 milliárdra rúgott ez az összeg.
Hat és félmilliárd a nullával szemben. Lehet kifogást keresni.

Értékelés beiktatása folyamatban...
Még nincs értékelve. Legyél te az első aki értékeli!
Klikkelj a megfelelő számú csillagra, hogy értékelhess.


volt/lesz:

#worldmusic23#zachergaborsm#bálintnap23
2024. április 23. kedd,
Ma Béla, holnap György ünnepli a névnapját.
Küldök neki(k) képeslapot.
A hírességek közül ma ünnepli a születésnapját: Roy Orbison.

A RNB mai RON árfolyama

• SZAVAZZÁ' •

SZERINTED KI A LEGÁLLATABB?















régi szavazások