09.08.2010 18:41

Hullócsillag-eső augusztus 12-én

  Flattr this
 

Az augusztusi hulló csillagok ebben az évben tizenkettedikén, csütörtök éjjel mutatkoznak majd leggyakrabban a Kárpát medence egén. Ekkor érnek ide a Perseida meteorraj darabkái és okozzák az érdekes égi jelenséget.

2010-ben két nappal újhold után lesz a hullócsillag-dömping, vagyis ideális körülmények között, sötét égbolton figyelhetjük a hullócsillagokat.

A holdfázis adta remek lehetőséget azonban nem szabad elrontani a városfényekkel, így aki csak teheti, keressen közvilágítástól mentes, sötét égboltú megfigyelőhelyet. A hullócsillagok megfigyeléséhez nincs szükség távcsőre, a legjobb, ha közel vízszintes testhelyzetben figyeljük az égboltot.

A számítások szerint az elhúzódó és kicsit bizonytalan időben bekövetkező maximum augusztus 12-én este 21 óra és augusztus 13-án délelőtt 10 óra között várható, vagyis hazánk a lehető legjobb helyen fekszik. Ez azt jelenti, hogy egész éjszaka számos hullócsillagot láthatunk, de hajnalban mindenképpen többet, mint az esti órákban.

A Perseida-raj első megfigyelései után, a 8-11. században jegyezték fel rendszeresen a raj jelentkezését, később azonban csak szórványosan említik.
A nyugati tudomány számára Adolphe Quételet fedezte fel újra a rajt 1835-ben. Az áramlat 1839-ben óránként 160 meteort adó maximumot produkált. A Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett csillaghullás 1993-ban és 1994-ben 300-500 meteort adott óránként, ami a Swift-Tuttle legutóbbi, 1992-es napközelségének volt köszönhető.
A szülőüstökös közelében ugyanis sűrűbb a porfelhő, mint attól távol. Azóta mérsékeltebb, de még így is nagyon látványos maximumok vannak, bár 2008-ban egy nappal a hivatalos maximum után egy nagyobb kitörés örvendeztette meg a kitartó észlelőket. További érdekesség, hogy a fényes meteorok aránya augusztus 8-a körül a legnagyobb, miközben a legtöbb meteor 12-én és 13-án jelentkezik.Értékelés beiktatása folyamatban...
Értékelés: 4.0 (az 5-ből). 9 értékelés.
Klikkelj a megfelelő számú csillagra, hogy értékelhess.


mindjárt lesz:

Following Brancusi 2019Morbioli 2019
2020. július 6. hétfő,
Ma Csaba, holnap Apollónia ünnepli a névnapját.
Küldök neki(k) képeslapot.
A hírességek közül ma ünnepli a születésnapját: Dalai Lama, George W. Bush, Sylvester Stallone, Thomas Mann.

A RNB mai RON árfolyama

• SZAVAZZÁ' •

SZERINTED KI A LEGÁLLATABB?régi szavazások