03.07.2008 05:47

Hogyan lehet olcsóbb a légkondi

  Flattr this
 

A lakás mesterséges hűtése - a romániai áramárakat figyelembe véve -, havi 20-30 euróval jelent magasabb áramszámlát. Van olcsóbb megoldás is, de a légkondi megfontolt kiválasztása is sokat segíthet.

Valóban szükségünk van arra, hogy a lakás természetes levegőjét légkondicionáló hűtse le? A klímaberendezések egyrészt rossz hatással vannak a belső levegőminőségre és egészségünkre, hiszen a szemkiszáradás, a megfázás, és a zajterhelés mind kísérői lehetnek a légkondicionálók használatának. Másrészt működtetésük rengeteg energiát fogyaszt: a lakás mesterséges hűtése körülbelül négyszer annyi energiát igényel, mint a fűtés!

pénzbe kerül a hideg is
Egy átlagos klímaberendezés nyáron havonta körülbelül 250 kWh-val növeli az áramfogyasztást, azaz nagyjából 70 - 120 lejjel magasabb villanyszámlára számíthatunk ebben az időszakban.

Bár a nyári forróság idején talán egyszerűbbnek tűnik bekapcsolni a légkondit, mégis, előtte érdemes kipróbálni néhány olcsó, környezetbarát megoldást. Sok esetben például már egy ventillátor is elég a jobb közérzethez. Ennek hatásfoka tovább növelhető, ha egy tál jeget teszünk eléje. Jól érezhetően csökkenthetjük a lakás hőmérsékletét, ha napközben redőnnyel, spalettával, reluxával árnyékoljuk ablakainkat, és estefelé, illetve éjszaka tágra nyitott ablakokon engedjük be az éjszakai hűvösebb levegőt.

kalibráljuk jól
Ha mindenképpen ragaszkodunk a klímaberendezés használatához, válasszunk jó minőségű és hatásfokú, alacsonyabb energiafelhasználású készüléket, amelyik a lakás méreteihez leginkább illik. Se kisebb, se nagyobb hatásfokú készüléket nem érdemes működtetni, mert vagy nem lesz a kívánt hatás, vagy szükségtelenül magas lesz a fogyasztás. A készülék kiválasztásakor gondoljuk át azt is, mennyi és milyen tájolású ablakai vannak a lakásnak, milyen a szoba hőszigetelése.

A kinti hőmérséklethez képest maximum öt Celsius-fokkal ajánlott csökkenteni a helyiség hőmérsékletét, nagyobb hőkülönbséghez ugyanis nehezen alkalmazkodik a szervezetünk. Ha klímaberendezést működtetünk, az ajtókat és ablakokat mindig csukjuk be, mert a meleg levegő folyamatos beáramlása csúcsteljesítményre kényszeríti a berendezést!
Csak akkor használd, ha muszáj!

a nyár nem tél...
A légkondi a legnagyobb melegben felüdülést nyújt, ugyanakkor egy ördögi kört rejt magában: minél több terünket hűtjük, annál jobban hiányzik a maradékban a kellemes hűvös, annál elviselhetetlenebb a meleg. A nyár ellen harcolni azonban nemcsak hogy szélmalomharc, de fenntarthatatlan és - a klímaváltozást és az energiaárakat elnézve úgy tűnik - lehetetlen.

Jobban járunk, ha elfogadjuk, hogy nyáron meleg van, és ésszerű keretek között próbáljuk kordában tartani azt, mégpedig elsősorban a hőérzetünket és csak utána a hőmérsékletet.

A sok helyen elhangzott tippek következzenek itt, összefoglalva:

* Leszámítva az igazán elviselhetetlen kánikulai napokat, általában a nyári melegben a délelőttök még elviselhetőek. Ha ezeket az órákat inkább nyitott ablaknál töltöd, és csak a déli melegedés környékén kapcsolod be a légkondit, máris energiát spóroltál.
* Az irodában hagyd nyitva az ablakokat éjszakára (ha teheted), hogy a helyiség lehűlhessen az éjjeli levegővel.
* Ha rugalmas a munkaidőd, próbálj korábban kezdeni, így a legmelegebb órákat már nem kell az irodában töltened.

Hány fok legyen?
* Olyan hőmérsékletre állítsd a gépet, amely komfortos, de nem túl hűvös. A túl hideg levegő nem csak egészségtelen, de amikor újra kimész a melegre, az annál elviselhetetlenebb lesz.
* Ha központi vezérlésű légkondicionáló működik a munkahelyeden, nyugodtan szólj az üzemeltetőnek, ha fázol.
* Nézz körül az épületben: ha mindenhol kardigánban ülnek az asztalnál a kollégák a júliusi kánikulában, ideje tenni valamit. Ha ellenállásba ütközöl, vesd be az "aki energiát spórol, pénzt is spórol" érvet, ez talán jobban működik.

Mozgasd a levegőt!
* Mielőtt a légkondi távkapcsolóért nyúlnál, próbálj kereszthuzatot csinálni, illetve használj ventillátort! Ha mozog a szobában a levegő, az nem csökkenti a hőmérsékletet, de jelentősen befolyásolja a hőérzetünket.
* A hatást fokozhatod, ha egy tál jeget teszel a ventillátor elé, vagy kicsit bevizezed a csuklódat.

Árnyékolj!
* Minél kijjebb van az árnyékolás, annál nagyobb hatása lesz a szoba hőmérsékletére, hiszen ha már az ablakot sem éri a napfény, az üveg nem melegszik fel, és nem fűti a szobát.
* Amint elkezd besütni a nap, árnyékold a szobát! A legjobb megoldás egy kibillenthető redőny (ez beengedi a levegőt, ugyanakkor árnyékol), majd a reluxa, és végül a sötétítőfüggöny.
* A napos oldalon légkondi használatakor is árnyékolj, hiszen minél kevesebb hőt engedsz be, annál kevesebbet kell dolgoznia a gépnek.

Ne fűtsd a szobát hűtés közben!
* Egy lakásban, de még inkább egy irodában rengeteg észrevétlen hőforrás ontja magából a meleget. Minden bekapcsolt számítógép, nyomtató, fénymásoló ad le hőt, amivel a légkondinak kell megbirkóznia.
* Ezért csak akkor kapcsold be a gépeket, amikor szükség van rájuk, ezzel máris duplán spórolsz energiát. A konyhában a sütőt próbáld meg csak akkor használni, amikor a légkondi nem megy.
* Csukd be az összes ablakot és ajtót, amikor megy a légkondi, hogy ne jöhessen be melegebb levegő.
* Ha van olyan helyiség, amelyet nem használsz, azt nem is szükséges hűteni.

Karbantartás
* Ne sajnáld a pénzt a légkondi szakértő általi tisztíttatására és karbantartására! A koszos filter rontja a gép hatékonyságát.
* Végül, válassz olyan modellt, amely energiatakarékos, és nem bocsát ki üvegházhatást okozó gázokat (freonmentes)!

Értékelés beiktatása folyamatban...
Értékelés: 3.5 (az 5-ből). 2 értékelés.
Klikkelj a megfelelő számú csillagra, hogy értékelhess.


volt/lesz:

#worldmusic23#zachergaborsm#bálintnap23
2024. március 29. péntek,
Ma Auguszta, holnap Zalán ünnepli a névnapját.
Küldök neki(k) képeslapot.
A hírességek közül ma ünnepli a születésnapját: Elle MacPherson, Jennifer Capriati, Kosztolányi Dezsõ, Terence Hill, Zimány Linda.

A RNB mai RON árfolyama

• SZAVAZZÁ' •

SZERINTED KI A LEGÁLLATABB?















régi szavazások