16.10.2008 13:04

Hitelválság Szatmár megyében: van is, nincs is

  Flattr this
 

Igenis érződik a nemzetközi pénzügyi válság hatása Szatmár megyében is, egyes vállalkozások esetében jobban, mások esetében kevésbé.

Poszet Ferenc (Poszet Kft., közüzemi szolgáltatás/szervíz, tulajdonos):
> Az euro árának ingadozása miatt érzem leginkább negatív hatását a szeptember óta burjánzó gazdasági válságnak, hiszen a Poszet Kft. 100%-ban külföldről behozott anyagokkal dolgozik, amik 10-20 százalékkal drágultak az utóbbi időben.
A másik irány, ahonnan új szelek fújnak, az a bankszektor: augusztus vége óta várok egy hitelre, aminek odaítélését azóta is húzzák-halasztják, gyanítom, hogy a válság is oka az időhúzásnak. A beszerzéskor tapasztalt drágulásokat sajnos muszáj továbbítanom az ügyfeleim felé és bár igyekszem kíméletes lenni, ez nem mindig sikerül.

Ami pedig a hitelválság hosszú távú hatásait illeti, megtorpanó állami és magán-beruházások, takarékosabb, megfontoltabb magánszektor, tervezési szint alatt lévő nagyberuházások befejezésének elhalasztása, vagy végleges lefújása várható.
Ami a túléléshez szerintem a leginkább szükséges:
• a biztos anyagi háttér megtartása
• a kintlevőségek, hitelfelvétel csökkentése
• a hosszútávú beruházások alapos megfontolása

Pásztor Zoltán (No Pardon Kft., vendéglátóipar, étterem/kávézó - tulajdonos):
> Az én esetemben kézzelfogható a hatása a pénzügyi válságnak: kevesebb a vendég a kávézómban és az éttermemben egyaránt, a csökkenés mintegy 10-15 százalékos.

Úgy érzem nem azért járnak kevesebben ebédelni, vacsorázni, vagy kávézni mert nincs pénzük, a távolmaradás egyszerű pánikreakció.
Nem biztos hogy van valós alapja ennek, azaz erre van szüksége egy háztartásnak ahhoz, hogy túlélje ezt az állapotot, hanem ez egy negatív akcióra adott önkéntelen reakció, hogy ha bizonytalan a helyzet, ilyesmikre nem költünk.

Turos Lóránd (MediaSat Kft./City rádió, tulajdonos):
Nem hiszem hogy komoly lenne a gond.
A legnagyobb gondot a pánikkeltesben látom, ami meghatványozhatja a jelenlegi problémákat.

Azt gondolom, hogy ha komoly gondok lennének, azt mi itt a City rádiónál nagyon hamar megéreznénk, hisz' a problémákkal küszködő cégek először a reklámköltségvetésüket karcsúsítják, de egyelőre helyi szinten nem érzékelek ilyen problemát.

Ami a nagyobb és főleg ingatlanbefektetéseket illeti, van egy fajta óvatos várakozás ugyan pár cég részéről, de azt gondolom, hogy a piac hamar megnyugszik, hisz pár spekulánson kívül  a világon minden fontos üzleti szereplőnek a stabilitás az érdeke.


Butka Gergő (Gerbog Kft., gumiabroncskereskedés, értékesítési igazgató):
A szatmári termék- és szolgáltatáspiacon több hete érezzük a gazdasági recesszió hatását:
– előszöris, a vásárlóerő csökkent, különösen a prémium szegmensben,
– de nem kerülte el a fősodorba tartozó termékeket sem,
a tömegeknek szánt gumik esetében is visszaesés tapasztalható.

Partnereink, a gumigyártók és azok romániai képviseletei „begubózó” politikát alkalmaznak, kivárnak, egyáltalán nem fordítanak figyelmet a növekedésre, terjeszkedésre.
Az autóiparba bedolgozó cégek esetében is teljesen felborult az importpiac.

Ez az átmeneti stagnálás azonban nem fog vissza bennünket csak közvetve, az általunk kiszolgált cégek anyagi helyzetét befolyásolja. Hosszútávon ez annyit jelent, hogy folyamatosan újra kell gondoljuk a raktárkészleti és kereskedelmi politikánkat, fokozottabban kell figyelnünk a vásárlóink visszajelzéseire.
tőkemenekítéssel nem foglalkozunk, mert nem indokolt és nem része a cégpolitikánknak hogy egy-két hónapos világpolitikai fejetlenség miatt teljesen felboritsuk az eddig felépített készletünket, szolgáltatásainkat és a piacot.



Értékelés beiktatása folyamatban...
Értékelés: 3.7 (az 5-ből). 6 értékelés.
Klikkelj a megfelelő számú csillagra, hogy értékelhess.


volt/lesz:

#worldmusic23#zachergaborsm#bálintnap23
2024. március 28. csütörtök,
Ma Gedeon, Johanna, holnap Auguszta ünnepli a névnapját.
Küldök neki(k) képeslapot.
A hírességek közül ma ünnepli a születésnapját: .

A RNB mai RON árfolyama

• SZAVAZZÁ' •

SZERINTED KI A LEGÁLLATABB?















régi szavazások