25.08.2008 06:52

Faléc-gödör, üvegpad és jó sok bronzmedál: Csodájára járnak a sétálóutcának

  Flattr this
 

Igazi turistalátványosság lett 2008 májusi átadása óta a szatmárnémeti sétálóutcából. A városba érkező turistáknak ma már külön programként szerepel a Corneliu Coposu utca meglátogatása, ami nem is véletlen, hiszen formabontó létesítményről van szó.

Igazi gyerek-főhadiszállás lett a gödör

Igazi gyerek-főhadiszállás lett a gödör

Az ipéfa, kivágás előtt

Az ipéfa, kivágás előtt

A Coposu-sétány makettje

A Coposu-sétány makettje

Nem számítanak már ritkaságszámba menő látványnak a sétálóutcán egymást, vagy az utcát magát fotózgató turisták, szinte sosem kihalt a szatmári megyeszékhely régi főterét az újjal összekötő utca.
Az elragadtatottságon nincs mit furcsállni, hiszen az Horaţiu Răcăşan tervezte építmény-együttes valóban sok formabontó elemet tartalmaz.
A Corneliu Coposu nevét viselő utca leglátványosabb része mindenképpen a „Gödör”, amelyet Paraguayból hozott ipéfával (iron wood), raktak ki. A munkálatokat elvégző Dominium Kft. ácsai 1.200 négyzetméternyi felületet csavaroztak végig ezzel a rendkívűl kemény fafajtából készült lécekkel.

kalamajka behajózáskor
Bakos Gábor, a Dominium Kft. mérnöke, aki a sétálóutca–építés idején a nyersanyag-beszerzést koordinálta elmondta: amilyen látványos eleme ez az utcának olyan sok problémát is okozott számukra. Az ipéfa Szatmárnémetibe szállításával gyűlt meg nagyon a bajuk, hiszen míg az egyik fahordó hajó baj nélkül leért a Paraguay folyamon, addig a szállítmány második felére két hónapot várni kellett, ugyanis a közép-amerikai országban akkora szárazság támadt, hogy hajózhatatlanná vált a folyó. Az ipéfa állítólag tíz évig fogja bírni a gödör-beli gyűrődést.

a térdig érő üvegoszlop története
Szintén szokatlan látvány az utca néváadójának tiszteletére állított szobor mellé állított üveglóca, ami eredetileg 2,70 méter magas üvegoszlopnak készült, azonban ezt annyira veszélyesnek ítélték meg a tervezők, hogy végül térdmagasságnál megálltak. Az egycenti vastagságú, összeragasztott üveglapokból álló és alacsonysága miatt padként szuperáló elem esetében még a ragasztásra is vigyázni kellett, hiszen ha az eredtileg tervezett szilikon tartotta volna össze őket, mára ez az anyag úgy elszíneződött volna, hogy rossz lett volna ránézni.

kecskerágó gömbjuhar
A tervekből nem hiányoztak a növények sem, az utcán 15 fajta bokor bújik meg és mentát is ültettek a virágágyásokba, fákból a platán, a gömbjuhar, az ezüstfenyő és a törzses kecsekerágó mellett döntöttek a Nastand Kft. kertészei, gyakorlati okokból: a paltánon kívűl kistestű, a házak közrlségét jól viselő, kicsi gyökérzetű lombosokról van szó.

ésatöbbi...
Az utca Régi Főtér felőli végén látható kötömbök Nagybányáról származó bazaltdarabok, a Pestről hozott szürke kockakövek közé rakott sárga téglák Ausztriából valók, ezek lerakásával a valamikori Régi Főtér burkolatának hangulatát igyekeztek visszaadni. A kövek közé bronzból készült, három nyelven feliratozott  városjelvényt is beraktak, ezeket, ugyanúgy, ahogy Corneliu Coposu szobrát is, Radu Ciobanu szatmárnémeti szobrászművész öntötte. A masszív fapadokat a  szatmárnémeti Star Möbel készítette, a modern lámpaelemeket és a terület világítását úgy egészében az Erlux Kft. oldotta meg.


Értékelés beiktatása folyamatban...
Értékelés: 4.2 (az 5-ből). 6 értékelés.
Klikkelj a megfelelő számú csillagra, hogy értékelhess.


volt/lesz:

#worldmusic23#zachergaborsm#bálintnap23
2024. március 29. péntek,
Ma Auguszta, holnap Zalán ünnepli a névnapját.
Küldök neki(k) képeslapot.
A hírességek közül ma ünnepli a születésnapját: Elle MacPherson, Jennifer Capriati, Kosztolányi Dezsõ, Terence Hill, Zimány Linda.

A RNB mai RON árfolyama

• SZAVAZZÁ' •

SZERINTED KI A LEGÁLLATABB?















régi szavazások