05.08.2008 09:16

Érettségi aranyköpések 2008

  Flattr this
 

A román nyelv és irodalom érettségi nehéz volt 2008-ban is, de néhány szemfüles diák ügyesen áthidalta ezt jópofa mondatokkal. Szerencse hogy szájról szájra ma is terjednek dolgok, mert szegényebb lenne a világ, ha ezek nem kerültek volna elő!

01.: A „Mioriţa” szájhagyomány útján terjedt, mert technikai okokból nem volt leírva. A „Mioriţa” címú balladában három juhászról van szó, akik egymás között szervezkednek, hogy egyiküket megöljék. A Mioriţa juhásza azt mondta, hogy helyezzenek a füléhez többféle sípot.

02.: A klasszikus latin nyelv egy halott nyelv, amelyiket csak írásban lehet beszélni. A római birodalom bukása után a klasszikus latin egy része bolgár nyelvvé alakult. A román nyelv alapja ez a bolgár-latin nyelv, amelybe dák nyelvi elemek is keverednek, illetve van benne egy halom  gyenge (slab), szó is. A XV-ik században a nép által beszélt nyelvet vulgárisnak tartották és nem beszélte senki.

03.: A sok kizsákmányoló bojár készpénzben tartotta a pénzét, zacskókban. A betyárok megtámadták őket és megszabadították őket a pénzüktől mindegyik balladában.

04.: A balladák és dojnák betyárjai szabadok és boldogok voltak mint a madár, mint az erdők vadjai és halai. Ahogy beköszöntött a tavasz a szorgos betyárok bevették magukat az erdőbe. Ott énekelgetéssel töltötték az idejüket és jól cserbenhagyták a bojárokat.

05.: A ballada a népköltészetnek az a lírikus vállfaja, amelyet Ciprian Porumbescu fedezett fel.

06.: A Scoala Ardeleana-nak, az osztrák-magyar monarchia pénzügyi nehézségei miatt nem volt konkrét székhelye.

07.: Ion Has Rădulescu A „Sburătorul” verse egy hódolat a román repüléstörténet előtt.

08.: Mircea cel Bătrân-t Cozia-nál temették el, az árnyékával együtt!

09.: Annak ellenére, hogy leginkább a turizmussal foglalkozott, Calistrat Hogaş tökéletesen beszélt latinul.

10.: Az Eminescu által küldött öt levél közül az elsőt tartják a harmadiknak. A „Harmadik Levél”-ben zajlik a Rovinari-i csata.

11.: Baiazid török és Mircea cel Bătrân román hadvezér párbeszéde szóról szóra le van írva, annak ellenére, hogy a szerző nem lehetett mit tudom én mennyire közel.

12.: Mircea cel Mare (Nagy Mircea), aki először öreg volt (Mircea cel Bătrân) Baiazid-dal társalog. Ez udvariasan, de arcátlanul fogadja és lehordja a sárga földig. Mikor Baiazid arrogáns módon megkérdezi tőle „Te vagy Mircea?”, a román uralkodó nem veszíti el a fejét és jól odamond: „Én vagyok az királyom.”

13.: Călin kézen fogta menyasszonyát, akinek a boldogságtól jó hosszú haja volt.

14.: Nechifor Lipannak az a szerencse adatott meg, hogy nem tudott hazatérni, mert pár irigy ember kirabolta.

15.: Mircea felükerekedik az oszmán harcoson néhány jól időzített közmondással.




Értékelés beiktatása folyamatban...
Értékelés: 5.0 (az 5-ből). 2 értékelés.
Klikkelj a megfelelő számú csillagra, hogy értékelhess.


volt/lesz:

#worldmusic23#zachergaborsm#bálintnap23
2024. április 20. szombat,
Ma Tivadar, holnap Konrád ünnepli a névnapját.
Küldök neki(k) képeslapot.
A hírességek közül ma ünnepli a születésnapját: Carmen Electra, Dolák-Saly Róbert, Luther Vandross, Szeleczky Zita, Zsoldos Péter.

A RNB mai RON árfolyama

• SZAVAZZÁ' •

SZERINTED KI A LEGÁLLATABB?















régi szavazások