28.10.2009 05:39

Diplomagyár, mint legnyereségesebb vállalkozás

  Flattr this
 

Romániában a diplomagyárként hírhedtté vált, bukaresti központú Spiru Haret magánegyetem volt tavaly a legnyereségesebb „vállalkozás” - számolta ki a Ziarul Financiar című gazdasági napilap.

A most véglegesített 2008-as pénzügyi mérleg szerint a Spiru Haret magánegyetemnek a bevételek és a kiadások mérlegéből adódó többlete, azaz bruttó eredménye elérte a 178 millió lejt. Ezzel a magánegyetem rekordot állított fel, hiszen Románia legnagyobb vállalkozásait is lekörözte pénzügyi hatékonyságával.

óriási növekedés
A 2007-es évhez képest a magánegyetem bevételei 50 százalékkal nőttek, a 373 millió lejre, a nyeresége pedig majdnem 60 százalékkal ugrott meg. Az üzleti forgalom alapján összeállított százas toplistában szereplő legnagyobb romániai vállalkozások közül csak a francia Lafarge cementgyártó mutatott fel megközelítő ütemet: a Lafarge romániai profitja 44 százalékkal volt nagyobb a 2007-esnél.

távoktatás dögivel
Az egyetem hatékonysága az elmúlt években látványosan megnövelt hallgatói létszámban rejlik. A magánegyetemre évente 320 ezer diák nyer felvételt. Néhány évvel ezelőtt még csak 41 ezer hallgató jutott be. Ezt úgy érték el, hogy minden engedélyezett szakon távoktatást is indítottak, amihez ugyan nem szerezték meg a szükséges engedélyeket, ám a távoktatás mindenesetre sokkal kevesebbe kerül az egyetemnek, mint a hagyományos. Az intézmény ezért a román oktatási minisztérium látókörébe került, mert felmerült a gyanú, hogy diplomák tízezreit bocsátja ki jogellenesen. Az egyetem működése ettől függetlenül is szemet szúrt a román oktatási illetékeseknek, mivel csupán ebből az intézményből annyi diplomázó diák kerül ki évente, mint az összes többi romániai egyetemről együttvéve.
(zf.ro)



Értékelés beiktatása folyamatban...
Még nincs értékelve. Legyél te az első aki értékeli!
Klikkelj a megfelelő számú csillagra, hogy értékelhess.


volt/lesz:

#worldmusic23#zachergaborsm#bálintnap23
2024. április 24. szerda,
Ma György, holnap Márk ünnepli a névnapját.
Küldök neki(k) képeslapot.
A hírességek közül ma ünnepli a születésnapját: Alessandro Costacurta, Barbra Streisand, Détári Lajos, Jékely Zoltán, Kelly Clarkson.

A RNB mai RON árfolyama

• SZAVAZZÁ' •

SZERINTED KI A LEGÁLLATABB?















régi szavazások