02.02.2009 11:04

298/2008: adatrögzítés és nem lehallgatás

  Flattr this
 

A kor fejlődése indokolja a kommunikációs csatornák figyelését, véli a nemzetbiztonsági ügyekben is jártas volt RMDSZ-szenátor, de szó sincs rögzítésről, lehallgatásról. Tudni azt, hogy ki kivel mikor és mennyit, az fontos az állampolgár biztonsága érdekében, de az még fontosabb, hogy ezekhez az adatokhoz ki férhet hozzá!

A mai korra jellemző fejlődés tette szükségessé Romániában is a telefonbeszélgetések adatinak tárolását - véli Szabó Károly volt RMDSZ-szenátor. A szenátusi mandátuma idején a védelmi és nemzetbiztonsági bizottságban is dolgozó Szabó szerint jó, hogy ezzel kapcsolatban kialakult egy társadalmi vita, hiszen nagyon érzékeny területről van szó, ám mégsem kell személyi jogsértési tragédiát keresni a háttérben.

a Nagy Testvér szorgalmasan figyel
Szabó: — Semmi új nem lett a Nap alatt azzal, hogy az elektronikus hírközlési szolgáltatások keretében előállított vagy feldolgozott adatok megőrzését szabályozó 298/2008-as számú törvény megjelent, ennek az aktivitásnak eddig is meg volt a jogi alapja. Az nem baj, sőt örvendetes hogy létezik egy társadalmi vita ezzel kapcsolatban, az viszont elszomorító, hogy ez néhol bizony „félrecsúszik” téves értelmezések miatt. Ami igaz az igaz: ma Romániában - és nemcsak -, a Nagy Testvér szorgalmasan figyel, Neki nem kellett erre a törvényre várnia. A 298/2008-as törvény értelmében maga a telefonbeszélgetés nem kerül automatikus rögzítésre. Nemcsak hogy én nem tudok arról, hogy felvennék a beszélgetéseket, de lehetetlen is lenne napi több millió, vagy akár több milliárd beszélgetést rögzíteni és áttekinthető formában tárolnia a telefonszolgáltatóknak. Nincs meg hozzá a technikai háttér.


a fogadott Testvér
Jó lenne ha a társadalom megbékélne azzal a gondolattal - folytatta Szabó -, hogy a Nagy Testvér létezik és teszi a dolgát és jó lenne tudni azt is, hogy a Nagy Testvér kontroll alatt van, rajta van a törvény és a jogállamiság gyeplője. Azaz tudjon mindenről, de ne tegyen olyat, amit nem szabad neki megtennie.
A mai világ nagy szabadsága és mobilitása könnyen sebezhetővé teszi azt, mindenféle szempontból, és hogy ez kivédhető legyen van szükség arra, hogy a hatóság behatolhasson abban az intim szférába, amit a kommunikáció jelent.

eddig is nyilvántartották
A telefonszolgáltatók eddig is visszatartottak sokféle adatot a hálózatukon áthaladó beszélgetésekkel kapcsolatban, többnyire kereskedelmi és adminisztratív célzattal - tette hozzá a volt szenátor -, hiszen számlázni eddig is kellett az adatforgalmat, illetve az ügyfél felé bizonyítani azt, hogy milyen számra indított, mennyi ideig zajló beszélgetések, milyen üzenetküldések kerültek kiszámlázásra. És ezen adatok nyilvántartásba vétele nem képezheti semmilyen vita tárgyát.

régen távirdák, ma mobiltelefonok
A mai állampolgároknak nem csak olyan elvárásaik kell hogy legyenek, hogy magánéletük legyen szent és sérthetetlen, hanem olyan is, hogy az ő adójából fenntartott hivatalok valóban el tudják látni a közbiztonságra vonatkozó kötelezettségeiket. Az adatvisszatartást és annak ellenőrizhetőségét a fejlődés iránya tette szükségessé, hiszen míg régen a postakocsik és a távirdák adatainak ellenőzrésével lehetett megutdni ki kivel mikor és mennyit kommunikált, ma a mobiltelefonok kora van itt, tehát ezeket sem lehet felügyelet nélkül hagyni. Nem kérdés: ha nincs az adatvisszatatrtási és ellenőrizhetőségi lehetősége a hatóságoknak, az állampolgár nem érezheti magát olyan biztonságban, mint amilyen megilleti.

ki juthat hozzá?!
A probléma ezzel a törvénnyel akkor van, amikor a megtartott adatokat illetéktelenek használják fel önös célokból, vagy politikai érdekből, vagy személyes okokból. És itt van a probléma: meg lehet-e őrizni ezeket az adatokat úgy, hogy illetéktelen kezekbe jussanak, erre nagyobb figyelmet kell fordítania a hatóságoknak, mint magának az adatrögzítési eljárásnak.
Hogy ki juthat hozzá ezekhez és ki nem, az kardinális kérdése ennek a jelenségnek.

AZ ADATOK, AMIKET TÁROLNAK

> milyen azonosítójú készülékről kezdeményezték a kommunikációt

> milyen azonosítójú készülék(ek) vettek részt a kommunikációban

> mikor zajlott a kommunikáció

> mennyi ideig tartott a kommunikáció

> honnan indították a kommunikációt és hol fogadták ezt (a mobilszolgáltatók cellainformációi  alapján)

jó tudni:
> ezt a törvényt még nem alkalmazzák
> a kommunikációs adatokat a szolgáltatók maguk tárolják, hat hónapig
> ezekhez az adatokhoz csak az illetékes szervek férhetnek hozzá, bírói felhatalmazás birtokában



Értékelés beiktatása folyamatban...
Értékelés: 3.5 (az 5-ből). 11 értékelés.
Klikkelj a megfelelő számú csillagra, hogy értékelhess.


volt/lesz:

#worldmusic23#zachergaborsm#bálintnap23
2024. május 3. péntek,
Ma Tímea, Irma, holnap Mónika, Flórián ünnepli a névnapját.
Küldök neki(k) képeslapot.
A hírességek közül ma ünnepli a születésnapját: Bujtor István, Hajós András, James Brown.

A RNB mai RON árfolyama

• SZAVAZZÁ' •

SZERINTED KI A LEGÁLLATABB?















régi szavazások