27.09.2008 03:36

Baj van: Elfogynak az IP-címek

  Flattr this
 

A kínaiak annyian vannak, hogy már IP-cím sem jut nekik. Hatos verziószámra kell fejleszteniük, vagy a szomszéd pandájának már nem jut azonosító.

Hacsak nem vált az IPv6 szabványra, Kína ki fog fogyni a rendelkezésére álló IP-címekből, közölte nemrég a Kínai Internetes Hálózat Információs Központja. A jelenlegi foglalási tempó mellett ugyanis az IPv4-ből szűkös tartománnyal bíró óriási ország 830 nap múlva képtelen lesz új, szabad címek kiosztására (ez szeptember 23-i adat).

szűkös kapacitás
Ismeretes, hogy az IPv4 négyszer 256 számjegyű IP-címeket biztosít, amit a szabvány kitalálásakor közel végtelennek gondoltak (ez valójában kettő a harminckettediken IP-cím összesen). Napjainkban azonban, amikor már egy villanyborotvának is saját IP-címe lehet, nagyon szűkössé vált a kapacitás - főleg olyan, az Internet vérkeringésébe viszonylag későn bekapcsolódott országok számára, mint amilyen Kína. Viccesen meg szokták jegyezni, hogy a rizs hazája nagyjából annyi IP-címmel rendelkezik, mint amennyit egy nagyobb amerikai egyetem is a magáénak tudhat.

többer bír a hatos
Az Internet Protokoll hatos verziója nagyjából 3,4-szer tíz a harmincnyolcadikon cím kiosztását teszi lehetővé, ami - 6,5 milliárd emberrel számolva - emberenként durván ötször tíz a huszonnyolcadikon darabot jelent. Ez tízmilliárdszor-milliárdszor-milliárdszor (tíz a huszonnyolcadikonszor) több, mint amennyit az IPv4 biztosít. Az utóbbi szűkösségére jellemző, hogy Kínában a rendelkezésre álló helyek már nagyjából 80 százaléka foglalt.
Csak egy út marad tehát Kína számára: komoly lépéseket kell tennie az IPv6-ra való átállásra, és mindezt nagyjából két és fél év alatt.
forrás: [terminal.hu]



Értékelés beiktatása folyamatban...
Értékelés: 2.5 (az 5-ből). 2 értékelés.
Klikkelj a megfelelő számú csillagra, hogy értékelhess.


volt/lesz:

#worldmusic23#zachergaborsm#bálintnap23
2024. március 29. péntek,
Ma Auguszta, holnap Zalán ünnepli a névnapját.
Küldök neki(k) képeslapot.
A hírességek közül ma ünnepli a születésnapját: Elle MacPherson, Jennifer Capriati, Kosztolányi Dezsõ, Terence Hill, Zimány Linda.

A RNB mai RON árfolyama

• SZAVAZZÁ' •

SZERINTED KI A LEGÁLLATABB?















régi szavazások