19.08.2008 10:44

Az augusztus 20-ai, központi ünnepség programja, Budapest

  Flattr this
 

2008. augusztus 20-án hét program, köztük több gyermekeknek, illetve családoknak szóló rendezvény kínál majd szórakozási lehetõséget Budapesten a központi állami ünnepség keretében. Idén a hagyományos ünnepi rendezvények – a zászlófelvonás, a tisztavatás, és az esti tûzijáték – mellett Kossuth téri programok elevenítik majd fel Szent István király udvarát, az Andrássy úton délelõtt katonazenekari felvonulás, délután pedig Születésnapi Kerékfesztivál, míg a Hõsök terén haditechnikai bemutató és zenés õrségváltás várja majd az érdeklõdõket.

A PROGRAM (magyarországi idő szerint) ÉS A HELYSZÍNEK:

Hősök Tere:
> 08:30 a Magyar Köztársaság lobogójának felvonása (az Országház elõtt). A zászlófelvonás a hagyományoknak megfelelõen a Budapest Helyõrség által meghatározott koreográfia alapján történik. A megemlékezésben részt vesz a gyalogos Díszzászlóalj és a Magyar Honvédség katonazenekara is.

> 08:45 a katonazenekarok felvonulása az Oktogon irányából, a tisztavatás helyszínére híva az érdeklõdõket.

>10:00 A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem idén végzett tisztjeinek avatása
A tavalyi évhez hasonlóan az esemény haditechnikai bemutatóval egészül ki: a rendezvény egyik fõ látványosságaként a Magyar Honvédség repülõgépei és helikopterei kötelékben repülnek át a program végén a Hõsök tere felett.

> 11:00 Térzene

> 12:00 Zenés õrségváltás


Kossuth tér:
> 11:00: Szent István király udvara (este 9 óráig a gyerekek ismerkedhetnek az államalapítás korával)
A nagyszabású történelmi játszóház keretei között korabeli mesteremberek – vándor kovács, íjkészítõ, nemezes, sátorkészítõ – jelennek meg, a korabeli vitézek hõsi legendáit mai hagyományõrzõk idézik fel, és a látogatók Kassai Lajos lovas íjászai segítségével megismerhetik a honfoglalás korának magyar lovasságát is.
A minden órában megjelenõ királyi menetben az ifjú István döntéseket hoz az elé kerülõ ügyekben.

A Parlament elõtt felállított színpadon táncosok mutatnak be és tanítanak majd korabeli táncokat. A legifjabbak csatlakozhatnak a király vitézeihez is, ha kiállják a próbákat és megmutatják jeles tudományukat az íjászat, a kardforgatás és a lovaglás terén, de részt vehetnek hordólovaglásban, a rönklábakkal való mocsárjárásban, vagy akár kecskefejõ játékban is.

> 11:00 Kenyérfesztivál a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének közremûködésével.
Hagyományos kenyérsütés, látványpékség, népi játékok, zenés-táncos produkciók, gasztronómiai műsorszámok várják majd az érdeklõdõket. A helyszíni kenyérsütõ-oktatáson és gyakorlati bemutatókon elsajátítható a különbözõ típusú, modern, „egészségesebb” kenyerek sütésének minden fortélya.

> 14:00 bemutatkozik az Ország Tortája, (az a szatmári szilvatorta, melynek receptjét a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete alkotta meg az államalapítás ünnepére, az ország születésnapjára.)

> 14:00 - 18:00: Az Andrássy úton, a Bajza utca és a Hõsök tere között Születésnapi Kerékfesztivál fogadja az állami ünnep résztvevõit.
Itt profi triálosok és a BMX flatland legeredményesebb képviselõi tartanak majd bemutatót, de amatõrök is kipróbálhatják magukat speciális bicikliken.
Ötféle különleges kerékpár – monocikli, tricikli, minibike, fordítottan mûködõ kergebringa és velocipéd – is a vállalkozó kedvûek rendelkezésére áll majd. Felnõttek és gyerekek egyaránt részt vehetnek az ügyességi versenyeken: a gyerekek szlalomozásban, míg a felnõttek kerékcserében mérhetik össze tudásukat.
A helyszínen ingyenes kerékpárszerviz is a látogatók rendelkezésére áll majd, amelynek szakemberei nem csupán javítják a bicikliket, de hasznos tanácsokkal is szolgálhatnak az érdeklõdõknek.

> 21:00 a Duna-parti a hagyományos, húszperces ünnepi tüzijáték
kezdődik.
Idén nyolc helyrõl – a Lánchíd déli járdájáról, az Erzsébet híd északi járdájáról, a Citadella belsõ udvaráról, várfaláról, és a Citadella szálloda tetejérõl, valamint három dunai kompról – lövik fel a fényjátékot. A budapesti tüzijáték során felhasznált elemek európai gyártóktól, és a tûzijátékok hazájából, Kínából származnak, speciális biztonságot garantáló, üvegszálas vetõcsövekbõl lövik ki õket. A kisebb rakéták 25, míg a nagyobbak egészen 600 méterig repülnek majd fel.
A tüzijáték emellett egy olyan különleges látványelemmel is gazdagodik, amelyet teljes szépségében a televíziós közvetítés nézõi élvezhetnek majd. A rakéták kilövõhelyeihez kapcsolódva, a TûzTánc 2008 keretében a rakpartokon felállított színpadokon több mint száz táncos mutat be az égen kibomló tûzvirágokkal közös koreográfiát, melynek révén tûzijáték és tánc teljes összhangja születik meg az ünnepi mûsor során. A koreográfia a honfoglalás és az államalapítás pillanatait meséli el táncképekben.

további részletek: augusztus20.freeblog.hu

A budapesti ünnepi tüzijátékot két televíziós csatorna is közvetíti:

az RTL Klub: 20:50 órakor
Ünnepi tűzijáték (Műsorvezető: Szellő István és Lilu)

és az  m1: 21:00 órakor,
Ünnepi tüzijáték (kommentár nélkül)

 

Értékelés beiktatása folyamatban...
Értékelés: 3.0 (az 5-ből). 5 értékelés.
Klikkelj a megfelelő számú csillagra, hogy értékelhess.


volt/lesz:

#worldmusic23#zachergaborsm#bálintnap23
2024. április 20. szombat,
Ma Tivadar, holnap Konrád ünnepli a névnapját.
Küldök neki(k) képeslapot.
A hírességek közül ma ünnepli a születésnapját: Carmen Electra, Dolák-Saly Róbert, Luther Vandross, Szeleczky Zita, Zsoldos Péter.

A RNB mai RON árfolyama

• SZAVAZZÁ' •

SZERINTED KI A LEGÁLLATABB?















régi szavazások