16.04.2008 18:59

Adathalász–akció Transilvania bank ügyfelek ellen

  Flattr this
 

Kötelező nyilvántartásba–vételre szólítja fel a feltételezett Transilvania Bank ügyfeleket, az a csalók által szétküldött e-mail, amelyik április 15-e óta kering a neten. A hol a „Banca Transilvania - IMPORTANT”, hol a „Fastbanking” tárggyal érkező levél hivatalosan megerősített forrás szerint is csalóktól érkezik.

A wikipedia szerint mit jelent az hogy adathalászat?

Nem nehéz lépre menni, nekem is majdnem sikerült.
Az volt a baj, hogy aktív weblapként már bejelentkeztem a szatmári Transilvania Banknál és azt hittem ezért tudják a 25ora.ro e-mailcímét és valójában  hírlevél az, amit kapok. De nem.
És amikor ötödjére érkezett meg ugyanaz a levél, már figyelmesebben is elolvastam és kiderült, hogy a <Minden jog fenntartva> címszó alatt a 2006–os évre hivatkoznak, ami ugyebár kissé elavult.
Meg aztán az is feltűnt, hogy a feladó e-mail címeként a service kukac bancatransilvania pont com szerepel, amiben pedig a .com végződés lehetett volna gyanús elejétől fogva, hiszen romániai bankról lévén szó .ro -s domainük van.
Felhívtam egy helyi banktisztviselőt, aki megerősítette a gyanút: már értesítették őket a rendszergazdák az adathalász e-mailről, a levél valóban nem hivatalos küldemény! - erről állítólag közleményt is kiadtak, ami sajnos csak a  bank hivatalos weblapján érhető el, az ügyfelek irányába körlevél nem indult el.
Hiába szereztem megerősítést arról, hogy phishing–levélről van szó, muszáj volt rákattintanom a csalók által küldött levélben felkínált linkre.
A Mozillának hála nem történt katasztrófa, egyből figyelmeztetett hogy valami nem kóser, a „Tűnés innen” opciót felajánlva (ez látható a mellékelt képen). Ez valójában egy eltérített oldal volt, hiszen a címsorban a mail.keeltyconstruction.com/BancaTransilvania/index.htm szerepel. Evidens, hogy nem a bank hivatalos weblapja.

Nincs ugyanis biztosan beazonosítható eleme a hivatalosan küldött internetbankolási leveleknek sem, a 100%-osan biztonságos levél meghatározását sem a banktisztiviselők, sem a rendszergazdák nem ismerik. Ha valakit a Transilvania bankos csalók behúztak a csőbe, hívja a bank ügyfélszolgálatának 0800-802273–as számát, vagy írjon egy e-mailt a számla mielőbbi zárolása érdekében ide: itsec(at)btrl(dot)ro.

Amire figyelni kell:
• feladó e–mail címe
• szóhasználat (ha például ott a „kötelező”, „azonnal”, „büntetés terhe mellett” vagy hasonló fenyegető jelzők jelenléte)
• aláírás (mint ebben az esetben a 2006–os évre hivatkozó jogvédelmi nyilatkozat)
• PIN KÓD KÉRÉSE (ez a mohó csalók legszembetűnőbb azonosítójele, hiszen a személyes azonosítószámot a számlaügyekben eljáró banki alkalmazottnak is tilos kérniük, nemhogy egy webes ügyintézés esetén)!

 

Értékelés beiktatása folyamatban...
Értékelés: 3.0 (az 5-ből). 1 értékelés.
Klikkelj a megfelelő számú csillagra, hogy értékelhess.


volt/lesz:

#worldmusic23#zachergaborsm#bálintnap23
2024. május 6. hétfő,
Ma Ivett, Frida, holnap Gizella ünnepli a névnapját.
Küldök neki(k) képeslapot.
A hírességek közül ma ünnepli a születésnapját: George Clooney, Tony Blair.

A RNB mai RON árfolyama

• SZAVAZZÁ' •

SZERINTED KI A LEGÁLLATABB?















régi szavazások