15.01.2022 13:35

130 éves a színházépület

  Flattr this
 

A Voyta Adolf (1834–1923) pápai műépítész tervezte klasszicista színházépület ünnepélyes megnyitójára 1892. január 14-én került sor.

130 éves a színházépület

130 éves a színházépület

130 éves a színházépület

130 éves a színházépület

130 éves a színházépület

130 éves a színházépület

130 éves a színházépület

130 éves a színházépület

2022. január 14–17. között ünnepli a Polgármesteri Hivatal és az Északi Színház a napjainkban is működő második szatmárnémeti színház átadásának 130. évfordulóját. A ma is impozáns épületet Voyta Adolf (1834–1923) pápai műépítész tervezte klasszicista stílusban, és a törtémelmi sorsfordítók ellenére még ma is az eredeti célját szolgálja, a benne tevékenykedők - színészek, rendezők, díszlettervezők, koreográfusok, adminisztratív személyzet - lelkiismeretes munkájának és a hálás közönségnek köszönhetően pedig a szatmári kultúra otthonává vált. A színház ünnepélyes megnyitójára 1892. január 14-én került sor.

A 130 éves múlt előtt tisztelgő pénteki ünnepségen Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester köszöntötte a résztvevőket:
— „Kulturális, építészeti és történelmi örökségünk megőrzése afféle feladat, amely az elkötelezettségünkön és a műveltségünkön múlik. Szerencsére olyan időszakban élünk, amely során új utak nyílnak meg előttünk, és pályázatok révén rengeteg lehetőség adódik kulturális örökségünk gyarapítására. Ezek kiaknázása azonban rajtunk, mindannyiunkon múlik.
Megtiszteltetés és büszkeség számomra, hogy ebben a pillanatban együtt ünnepelhetek mindazokkal, akik számára fontos a szatmárnémeti színházi élet száz évnél jóval többet magába foglaló történelme.
Városunk egyik szimbolikus épületének az átadásának a 130-ik évfordulóját ünnepeljük, amely közösségünk számos fontos történelmi eseményének adott otthont.
Egy olyan objektumról beszélünk, amely túlélte a történelem útvesztőit, és tehette rá bárki a kezét, még mindig az eredeti célját szolgálja. Évszázados történelme során több ezer műsor otthona volt, amely rendkívüli élményekkel gazdagította a közönséget, többek között engem is.
Ismerem ennek az épületnek minden szegletét és a szellemiségét is, és szatmáriként talán nyugodtan kijelenthetem, hogy az ország egyik legszebb színházépületével büszkélkedhetünk, amelynek nemcsak a külalakjára lehetünk büszkék, hanem az azt megtöltő művészekre, akik remek játékaikkal a színházszerető szatmáriak otthonává tették a Voyta Adolf által megtervezett építményt.”


A 130 év során több átalakítást és felújítást végeztek az épületen, legutóbb 2013. és 2015. között 2,5 millió euró értékben, jelenleg pedig a Románia-Ukrajna Határon Átnyúló Operatív Program keretén belül kerül sor az Ács Alajos Stúdióterem korszerűsítésére. A projekt keretén belül megújulnak a stúdióhoz tartozó helységek és a nézőtér is, a helyszínt pedig kisebb előadások megtartására, próbákra és egyéb rendezvények megszervezésére használják majd. Ugyanakkor megújul az épület homlokzata is, valamint a korszerűsítik a világítást és a hangtechnikát is. A projekt összértéke 1.100.000 euró.

 

Értékelés beiktatása folyamatban...
Értékelés: 3.0 (az 5-ből). 1 értékelés.
Klikkelj a megfelelő számú csillagra, hogy értékelhess.


volt/lesz:

#worldmusic23#zachergaborsm#bálintnap23
2024. március 28. csütörtök,
Ma Gedeon, Johanna, holnap Auguszta ünnepli a névnapját.
Küldök neki(k) képeslapot.
A hírességek közül ma ünnepli a születésnapját: .

A RNB mai RON árfolyama

• SZAVAZZÁ' •

SZERINTED KI A LEGÁLLATABB?















régi szavazások